11 livsmedel som nästan aldrig blir för gamla

Vågar man spara mat som har gått ut? Ja, ”bäst före” behöver inte betyda ”dåligt efter”. Stirrar du dig blind på utgångsdatum finns det en risk att du slänger mat som faktiskt går att äta. Det gäller framförallt vissa livsmedel – se vilka här!


Hur väl en produkt håller beror på tillverknings- och konserveringsmetoden. Så lagrar du maten på rätt sätt kommer den att hålla längre – ofta längre än sitt ”bäst före”-datum. 

Genom att titta och smaka på mat kan du ofta avgöra om den hållit sig bra trots att den passerat sitt utgångsdatum. Men, tvekar du på om ett livsmedel har blivit för gammalt, bör du kasta det – för gammal mat och dryck kan göra dig allvarligt sjuk, så var försiktig.

 

Här är maten som håller riktigt länge:

 

1. Vitt ris

Forskare från Utah State University har studerat hur länge vitt ris kan behålla sin näringsnivå och smak – och resultatet var häpnadsväckande. Vitt ris kan hålla i 30 år om det förvaras i en lufttät behållare i ca. 4,5 grader. Så innan du slänger ditt vita ris överväg först om det verkligen är nödvändigt.

Brunt ris håller å andra sidan inte länge, på grund av sina naturliga oljor håller det bara i sex månader.

2. Torkade baljväxter

Baljväxter som torkade bönor, ärtor, linser och liknande, kan faktiskt hålla dubbelt så länge som anges på förpackningen. Även om du till exempel har haft en påse med torkade kikärter stående i några år, kan den alltså fortfarande gå bra att äta. 

3. Konserverad mat

Konserver kan hålla dubbelt så länge som det står på burken, det vill säga upp till flera år extra. Konserverna kan visserligen förlora lite smak över tiden, men de går att äta utan problem. Du måste dock vara försiktig med hur du lagrar dem. De får inte lämnas i direkt solljus utan måste förvaras mörkt och svalt, men i köksskåpet går bra. 

4. Godis

Produkter med hög sockerhalt kan ofta hålla i flera år, eftersom sockret har en konserverande effekt. Så du kan äta vingummi och lakrits, även om utgångsdatumet har överskridits, så länge det smakar gott. Choklad håller inte så länge som vingummi och liknande godis, men går ofta att äta efter utgångsdatum om det förvarats svalt. 

5. Marmelad

Även syltad mat kan hålla längre på grund av den höga sockerhalten, men det gäller bara oöppnade förpackningar.

6. Honung

Honung är ett av de livsmedel som håller allra längst. Den kemiska blandningen i ren honung skapar en mikromiljö där bakterier inte kan leva. Men, honungen du köper i snabbköpet har bearbetats och placerats i en ny behållare, vilket förändrar mikromiljön. För att den behandlade honungen ska hålla är det viktigt att behållaren är lufttät. Så snart luft kommer in i den kommer bakterietillväxt att ske och nedbrytningsprocessen starta.

7. Salt

Det är knappast någon överraskning att salt är en produkt som kan hålla länge. Under många år användes salt för att bevara hållbarheten för andra livsmedel. Saltets långa hållbarhet berodde till stor del på den höga halten natriumklorid i produkten. Men i ditt bordssalt hemma har det också tillsatts jod, vilket förkortar saltets livslängd. Salt med jod håller i cirka fem år.

8. Socker

Socker måste förvaras i lufttäta behållare för att skyddas mot fukt och bakterier. När sockret börjar klumpa sig och få en mjukare, mer klibbig konsistens, gäller det att ta sig en extra fundering innan användning. 

9. Soja

Soja kan hålla längre än du kanske tror. På grund av dess höga saltinnehåll kan soja nästan inte bli för gammal om du bara kommer ihåg att förvara den rätt och stänger locket ordentligt efter användning.

10. Ren lönnsirap

Som med honung kan ren lönnsirap nästan inte bli för gammal, så utgångsdatumet på lönnsirap är inte så viktigt att ta hänsyn till.

11. Alkoholhaltiga drycker

Alkohol är hemmets bästa bakteriedödare och ju högre procentandel desto färre bakterier. Dina drycker i baren kan därför hålla länge. Men när du öppnar en flaska kommer innehållet att utsättas för luft och bakterier, vilket påverkar både smak och hållbarhet. 

Källa: Mentalfloss.com , TV2.dk

 

Läs också: Här är maten du kan och inte kan frysa in – hela listan!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar