Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Inkokt vit sparris med brynt hollandaise, kvaringskrisp och forellrom

”Vit sparris är en stor stolthet i Alsace. Jag älskar sparris och gillar när den har lite kärna kvar i mitten.

Med det här tillagningssättet får man bra textur och fyllig smak. Det ska vara myyycket timjan – tänk hela krukan. Det brynta smöret och kavringen ger ytterligare fyllighet och den där knäckiga tonen.”

Tid: ca 60 minuter

4 portioner  

Du behöver: 

Nykokt sparris

8 vita sparrisar

2,7 liter vatten

3 dl citronsaft (ca 6 citroner)

¾ dl salt

1 dl socker

1 kruka timjan

Brynt hollandaise 

200 g smör

2 äggulor

½ citron, saft och rivet skal

flingsalt

Tillbehör

2 skivor kavring

2 msk smör

100 g forellrom

lite körvel eller persilja

Gör så här:

1. Skala sparrisen med en sparrisskalare eller potatisskalare och skär bort det träiga vid roten.

2. Koka upp vattnet och tillsätt citron, salt, socker och timjan.

3. Lägg sparrisen i en ugnsform ca 30 x 40 x 5 cm och häll över vätskan så att det täcker väl. Täck med aluminiumfolie så att all värme stannar kvar. Låt stå i minst 45 minuter.

4. Mixa kavringen i en matberedare till ett grovt pulver. Rosta ca 2 minuter i en torrpanna på medelvärme. Tillsätt smöret och stek krispigt. Häll av på hushållspapper.

5. Gör hollandaisen: Bryn smöret och låt det svalna till ca 50 grader. Vispa äggulor och citron skummigt i en liten kastrull. Värm skummet försiktigt på låg värme under konstant vispning. Ta bort kastrullen från värmen när skummet tjocknar och börjar ryka lite. Tillsätt det brynta smöret i en tunn stråle under hård vispning. Smaka av med flingsalt och eventuellt lite mer citronsaft.

6. Servera sparrisen ljummen tillsammans med en riklig dos hollandaise. Strö över brödkrispet och toppa med några teskedar forellrom. Garnera med körvel eller persilja.

Receptet kommer från Erik Hammars kokbok Min franska matresa, Bonnier Fakta. 

Se också receptet på råmarinerad uer med halstard pilgrimsmussla, kavring och kallpressad majonnäs

Här kan du läsa mer om Erik Hammars matresa, varför han käkat kycklingfötter och hans bästa tips för hemmakocken. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar