Krossad, mosad, smashad eller tilltryckt? Oavsett namnet är det väldigt gott att först koka potatis, och sedan trycka till dem med en gaffel och ösa på med örter, olja och smör, innan man låter dem bli härligt frasiga i ugnen.
Krossad potatis passar till friterad fisk, grytor, grillat eller som den är att dippa i majo, enligt kocken Stefan Ekengren som här bjuder på ett recept ur sin bok Potatis. Vilka smaker du strösslar med över potatisen är upp till dig, förutom olika örter så är även oliver och ramslökssmör utmärkta toppings, tipsar Stefan.
Tilltryck potatis
Du behöver:
4 portioner
- 800 g mjölig potatis, 7–8 cm i diameter, skrubbad
- ½ dl olivolja
- 80 g smör, brynt
- 1 vitlöksklyfta, mosad med kniv
- ½ kruka timjan
- salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Koka potatisen i saltat vatten tills den precis börjar bli klar och går sönder lite i kanten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av hastigt.
- Ös ut potatisen på en smord plåt och krossa varje potatis lite med en gaffel. De ska bli trasiga men ändå hålla ihop.
- Salta och ringla över olivolja och brynt smör. Lägg vitlök och timjankvistar över potatisen.
- Rosta hårt mitt i ugnen cirka 20 minuter eller tills potatisen är riktigt gyllenbrun och sjukt krispig. För extra färg och krisp, slå på grilleffekt de sista 5 minuterna.
- Ta ut potatisen och lägg över den i en skål. Ta med allt som är trasigt också, ringla över lite av fettet från plåten och salta.