Laga mat som mästerkocken Adam Thulin!

Vi säger stort grattis till Adam Thulin – vinnaren av Sveriges mästerkock 2022! Här bjuder han på tre recept ur sin nya kokbok "Ett bord, flera smaker".
adam thulin

Adam Thulins kokbok ”Ett bord, flera smaker” (Bonnier fakta, 2022) är fylld av mellanrätter som kan kombineras lite hur man vill på bordet och tallriken. Här har vi valt ut tre favoritrecept ur boken.

Foto: Frida Wismar

Cajunkryddade kycklingklubbor med rostad majs

Du behöver:

(4 portioner, 60 min)

Ugn: 225°

Kycklingklubbor

  • 3 msk neutral olja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 3 krm salt
  • 4 kycklingklubbor

Majs

  • 4 burkar majs (à 140 g)
  • 1 msk neutral olja
  • 2 krm salt
  • ½ citron
  • 1 hel vitlök
  • 80 g smör

Gör så här:

1. Blanda olja, alla kryddor och salt till kycklingen i en stor bunke.

2. Lägg kycklingklubborna i bunken och rör om med händerna så kryddblandningen fördelar sig jämnt. Låt kycklingen marinera medan majsen förbereds.

3. Häll av majsspadet och lägg majskornen i en stor ugnsform.

4. Tillsätt olja och salt. Rör om noga så att allt blandas.

5. Lägg i citronhalvan med snittytan uppåt.

6. Dela vitlöken på mitten och lägg i halvorna med snittytan uppåt.

7. Rosta majsen i mitten av ugnen tills den är ordentligt gyllene, cirka 25 minuter.

8. Ta ut majsen ur ugnen. Tillsätt smöret i grova bitar och rör om noga.

9. Lägg kycklingklubborna i formen ovanpå majsen och vitlöken.

10. Rosta i mitten av ugnen i cirka 25 minuter eller tills klubborna har en fin yta. Pröva att skära in till benet på en av klubborna för att kontrollera att de är helt klara. Om inte – sänk temperaturen till 200 grader och rosta ytterligare 5–10 minuter.

Aguachile Adam Thulin
Foto: Frida Wismar

Aguachile med scampi, avokado, gurka och jalapeño

Du behöver:

(4 portioner, 60 min)

  • 400 g skalad rå scampi
  • rivet skal från 2 lime
  • 1 ½ dl pressad lime (ca 5 stycken)
  • ½ dl pressad citron
  • 1 kruka koriander (inklusive stjälkar)
  • ½ kruka bladpersilja
  • 2 krm salt
  • 3 jalapeños
  • 2 minigurkor (eller ½ vanlig gurka)
  • 2 avokador
  • olivolja

Gör så här:

1. Skär scampin i mindre bitar, ca 1 ½ cm långa. Lägg i en bunke och ställ åt sidan.

2. Lägg limeskalet i en annan bunke tillsammans med lime- och citronsaft.

3. Tillsätt koriander, bladpersilja och salt i bunken med citrussaft.

4. Skär 2 jalapeños i grova bitar och tillsätt (ta bort kärnhuset och det vita i jalapeñon om du inte gillar för starkt).

5. Mixa länge, cirka 5 minuter, med stavmixer eller blender. Sila genom en finmaskig sil och häll ner i bunken med räkorna. Blanda runt lite; se till att räkorna täcks av den gröna juicen. Låt stå minst 45 minuter i kylskåpet.

6. Skiva gurkan tunt på en mandolin. Om du inte har en mandolin, skär tunt med en vass kniv. Lägg gurkan i en liten skål.

7. Skär den sista jalapeñon tunt med en kniv och lägg i en liten skål.

8. Kärna ur och skär avokadon i cirka 1 ½ x 1 ½ cm bitar. Salta och lägg i en liten skål.

9. Ta ut scampin ur kylskåpet och tillsätt avokadon, hälften av gurkan och hälften av jalapeñon. Blanda ordentligt med den gröna juicen.

10. Lägg upp och toppa med resterande gurka och jalapeño. Ringla över rikligt med olivolja.

Serranoskinka Adam Thulin
Foto: Frida Wismar

Serranoskinka, pomelo, mozzarella, grapefrukt och sumak

Du behöver:

(4 portioner, 20 min)

  • 200 g serranoskinka eller annan lufttorkad skinka
  • 1 pomelo
  • 2 grapefrukter
  • 250 g mozzarella (2 pkt)
  • sumak (mald)*
  • olivolja

Gör så här: 

1. Lägg ut skinkan i små högar på fyra assietter så att den hinner bli rumstempererad.

2. Skala och filea pomelon och grapefrukten (kolla på Youtube hur man filear apelsin, det är samma teknik).

3. Bryt mozzarellan i bitar.

4. Arrangera allt på assietterna där skinkan redan ligger.

5. Strö några nypor sumak på toppen och ringla över rikligt med olivolja.

* Sumak är ett syrligt rött bär som torkat och malt är en populär krydda i Mellanöstern och kring Medelhavet. 

Vill du läsa mer om recept och kök?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis!
Anmäl dig här!

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar