Nyårsfest för barnfamiljen

Snart dags för nyårsfest! Så här fixar du den bästa festen för barnfamiljen.


Tre roliga kalaslekar i väntan på tolvslaget

1. Ett musikquiz är alltid uppskattat! Har du familjer som gäster kan det vara kul att göra varannan fråga anpassad för föräldrarna och varannan för barnen. Det finns också färdiga musikquiz att ladda ner på nätet.

2. Vem är jag? Alla deltagare får en postit-lapp med ett namn på en känd person fäst i pannan. Leken går ut på att gissa vem man är, varje deltagare får ställa en fråga i taget. En gissning på personen räknas som en fråga.

3. En underskattad klassiker som är rolig i större sällskap: Viskleken!

Drinkar:

En äpple och kanel

Du behöver (per drink):
4 cl färsk äppeljuice
2 klyftor citron
2 klyftor äpple
1 tsk socker
1 kanelstång
Ginger Beer (ingefärsdricka, finns olika märken i affär, Bundaberg är en favorit)

Gör så här:
1.Muddla (stöt) citron, äpple och socker i ett högt glas.
2. Tillsätt äppeljuice, ingefärsdricka och rör om. Serveras kall med mycket is eller varm, värmd i mikro eller i kastrull på låg värme.
3. Riv kanelen över som garnityr

Recept av Carl Gunnar Mathias Kinneteg, bartender på Miss Sophie i Göteborg.

Asian passion

Du behöver (per drink):
2 limeklyftor
1 tsk socker
4 skivor röd chili
Ca 10 st korianderblad
Ginger Ale

Gör så här:
1. Muddla (stöt) lime, koriander, socker och chili i ett högt glas.
2. Fyll på med krossad is och toppa med Ginger Ale. Rör om.

Recept av Sebastian Pettersson, bartender på Brasserie Lipp i Göteborg.

Recept:

Pinocchiotårta
10–12 bitar

Du behöver:
Sockerkaksmet:
150 g smör
3/4 mjölk
3 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver

Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Mandelspån

Fyllning eller dekoration:
3 dl vispad grädde
rikligt med bär (hallon, björnbär, jordgubbar, blåbär, vinbär)

Gör så här:
1. Börja med sockerkakssmeten: Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Separera äggen och spara vitorna till marängen. Vispa ner först mjölken och sedan äggulorna i smöret.
2. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål och rör ner smör och äggsmeten i den. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
3. Gör sedan marängen: Vispa äggvitor, socker och vaniljsocker till en tjock maräng. (Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att smeten rinner ut.) Bred marängen ovanpå sockerkakssmeten. Strö över mandelspån.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca 30 minuter eller tills marängen fått lite färg. Låt kakan svalna. Dela den i två delar och bred grädde och strö bär mellan lagren och ovanpå. Eller bred direkt på hela kakan och servera den i ett lager.

Recept ur Pernillas praliner av Pernilla Wahlgren

Mjölkchokladpaj
8–10 bitar

Du behöver:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
3 msk kokos
3 msk strösocker
150 g kallt smör
1 ägg

Fyllning:
300 g mjölkchoklad
2 ägg
4 äggulor
1/2 dl strösocker

Chokladflisor till garnering

Gör så här:
1. Blanda mjöl, kokos och socker i en bunke och tillsätt smöret i tärningar. Arbeta snabbt samman till en smulig deg. Tillsätt ägget och rör tills degen går ihop. Tryck ut den i en avlång eller rund pajform med låg kant. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 200° i ca 10 minuter.
2. Hacka mjölkchokladen och smält över vattenbad. Vispa ägg, äggulor och socker pösigt och häll den smälta chokladen i äggvispet. Häll chokladsmeten i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200° i ca 15 minuter. Låt pajen svalna (då stelna den) och garnera med hyvlade chokladflisor.

Recept ur Pernillas praliner av Pernilla Wahlgren

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar