Vad sägs om en smarrig pizza med alla dina favorittoppings, som bara tar fem minuter att göra? Genom att byta ut den klassiska pizzadegen mot färdigt orientaliskt tunnbröd är det bara skjuts in i ugnen, sen är det klart! Tunnbröd serveras ofta till smårätterna meze i Mellanöstern, och finns att köpa i de flesta svenska matbutiker. Tack vare sin tunna konsistens blir den riktigt krispig som pizzabotten.
Pizza med botten av orientaliskt tunnbröd
Det här behöver du:
För 1 pizza (lagom till en person)
- 1 st orientaliskt tunnbröd, t ex Liba bröd
- 1 dl tomatsås
- 2 dl riven ost
- Ca 20 cocktail- eller pärltomater
- 2 champinjoner
- Några skivor rödlök
- 75 g fetaost
- 20 g babyspenat
Läs också: Läsarnas bästa pizzarecept
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 230 °C.
- Lägg brödet på ett bakplåtspapper på en plåt.
- Bred ut tomatsås på brödet.
- Strö ut riven ost. Dela tomaterna på hälften, skiva champinjoner och rödlök och lägg ut på pizzan. Bryt fetaosten i små bitar och sprid ut på pizzan.
- Grädda i ugnen i ca 5–6 minuter tills pizzan har fått färg och brödet känns krispigt.
- Toppa med babyspenat.
Läs också: Superenkla pizzasnurror
Tips! Skippa tomatsåsen – prova pizza bianco!
En variant, som också är en god förrätt, är att baka brödet krispigt utan toppings först och sedan ha på klickar med crème fraiche, stenbitsrom, finhackad rödlök och färsk dill.
En annan god smakkombination är att ha på skivor av getost, honung, pinjenötter och skivad rödlök och baka i ugnen.