Prima prisvärda portugiser

Mycket gott vin för pengarna: Just nu hyllat rött vin för 49 kronor! Vissa utmärkta viner från Portugal borde kosta mer, men man tar mindre betalt än större vinländer. Här är fyra fynd från Stefan Saidac som rankar viner på vinbetyget.se.


1. Kan ett bra vin kosta bara 49 kronor?

Dão Outeiro 2014. Nr 2174, Portugal – Dão, 49 kronor.

Just nu är det lagerrensning på Dão Outeiro för 49 kronor, det brukar kosta 79 kronor. Dão Outeiro får samtidigt höga betyg i tidningarna. Vinet framställs på tre klassiska portugisiska druvor; Touriga Nacional, Tinta Roriz och Jaen. Om du vill fynda visar Systembolagets webbsida vilka butiker som har vinet. Dão Outeiro är fruktigt och smakrikt med toner av fat och matchar också rätter med smak, från grytor till hemgjorda pizzor med salami.

2. Fruktigare och mindre strävt till lasagne och plockmat

Alma do Tejo. Nr 3104, Portugal – Tejo, 69 kronor.

Även 69 kronor, som för det här vinet, måste ses som ett fynd. Matvänliga Alma do Tejo är generöst och fruktigt med direkt smak. Något lättare i stilen utan strävhet passar vinet till en pasta Bolognese, rostbiff-mackor, lasagne och på egen hand. Låt gärna vinet bli svalt i kylskåpet i en kvart.

3. Klassikern till lamm- och hamburgare med rostade grönsaker

Periquita Original 2015. Nr 2574, Portugal – Península de Setúbal, 79 kronor.

Känner du igen Periquita Original? Vinet har funnits på Systembolaget sedan 1970-talet. Det är inte ett tecken på något dammigt utan snarare att Periquita uppskattas år ut och år in. Ointressanta viner blir inte långvariga i butikssortimentet. Periquita Original årgång 2015 är fylligt och fruktigt, passar till bra örtkryddade lammburgare och peppriga högrevsburgare.

4. Vinboxen från Portugal som är 1:a på topplistan

Periquita Reserva. Nr 2560, Portugal – Península de Setúbal, 259 kronor.

Detta utmärkta boxvin får högre betyg än samtliga boxviner från namnkunniga vinländer som Frankrike, Italien och Spanien. Periquita Reserva är storebror till Periquita Original. Det visar sig främst i lagringen som ger fattoner. Stor fruktighet utan allt för mycket strävhet, gör vinet lätt att tycka om. Till grillat, plockmat och lagrade hårdostar och annat med smak.

Vin på box är praktiskt när man är många runt bordet – och precis som alla boxviner mår Periquita Reserva bra av att luftas någon timme för servering. Vin i karaff ser också godare ut, och smaken börjar som bekant med synintrycken. Finns även i flaska för 99 kronor. 

På vinbetyget.se hittar du fler röda fyndviner. 


Vinerna med höga betyg i Vi i Villa – Stefan Saidac driver vinbetyget.se och fokuserar på fyndviner. Han tipsar om de mest prisvärda vinerna: Röda, vita, rosé och mousserande viner. Vinbetyget.se är en oberoende vinsajt med tolv topplistor som bygger på aktuella vinbetyg från ledande tidningar. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar