Potatis- och purjolökssoppa med örter, parmesan och mandeltoast
4 portioner
40 minuter
Du behöver:
- 400 g purjolök
Olivolja
400 g potatis - 1 ½ liter grönsaks- eller kycklingbuljong
- 320 g grönkål
- ½ knippa färsk mynta
- ½ knippa bladpersilja (15 g)
- 40 g parmesanost
- 25 g hela mandlar
- 1 msk vitvinsvinäger
- extra virgin olivolja
- 4 tunna skivor fullkornsbröd (á 35 g)
Så här gör du:
1. Ansa, skölj och skiva purjolöken, lägg den i en stor gryta på medelvärme tillsammans med en matsked olivolja. Låt den svettas i tio minuter, rör om regelbundet.
2. Skölj och skiva under tiden potatisen tunt (låt skalet sitta kvar för extra näringsvärde) och rör ner den i grytan.
3. Häll i buljongen och koka häftigt i 15 minuter. Ansa grönkålen och avlägsna grova stjälkar. Lägg den i grytan när fem minuter återstår, tryck ner den ordentligt och lägg på ett lock.
4. Plocka myntabladen och finhacka dem på en stor skärbräda tillsammans med den övre, bladiga delen av persiljan. Finriv över parmesanen, tillsätt mandlar, vinäger och en matsked extra virgin olivolja, finhacka och blanda allt. Rosta brödet och fördela örtblandningen ovanpå.
5. Häll i omgångar över innehållet i kastrullen i en mixer. Sätt på locket ordentligt, täck med en kökshandduk, håll den på plats och mixa till en superslät soppa. Smaka av med salt och peppar. Fördela i skålar och servera med de härliga rostade bröden vid sidan av.
Supermat för familjen av Jamie Oliver (Bonnier Fakta), ca 195 kr.