Recept: Så gör du egna pepparkakor

Äntligen dags att baka pepparkakor! Här bjuder Konditorn Jan Hedh på sitt recept på juliga pepparkakor från boken Julens söta: praliner, småkakor och annat gott. 


Du behöver:

  • 1 100 g (18 1/3 dl) vetemjöl
  • 12 g (2 msk) malen ingefära
  • 12 g (2 msk) malen kryddnejlika
  • 20 g (1/2 dl) malen kanel
  • 2 g (1 tsk) malen kryddpeppar
  • 15 g (1 msk) bikarbonat
  • 300 g smör
  • 420 g (3 dl) ljus sirap
  • 200 g (2 ¼ dl) strösocker
  • 200 g (2 2/3 dl) brun farin
  • 300 g (3 dl) vispgrädde (40 %)
  • Mjölk till pensling

 

Kristyr

  • 125 g (drygt 2 dl)
  • florsocker 30 g (1 st)
  • äggvita 5 g (1 tsk) saft av citron

 

Dag 1

1. Sikta vetemjöl med alla kryddorna och bikarbonat ner i en bunke.

2. Tillsätt rumsvarmt smör och övriga ingredienser. Arbeta alltsammans till en deg.

3. Platta ut degen och svep in den i plastfolie. Lägg den i kylen och låt den svälla till nästa dag.

 

Dag 2

1. Sätt ugnen på 200 °C.

2. Kavla ut degen tunt med hjälp av lite vetemjöl och ta ut kakor med pepparkaksformar.

3. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och pensla med mjölk.

4. Baka pepparkakorna gyllenbruna i 8–12 minuter beroende på tjockleken.

 

Gör kristyr

1. Sikta florsocker och vispa det med äggvita och saft av citron med elvisp till en lätt och luftig kristyr. Lägg plastfolie ovanpå så att den inte torkar om den inte behövs direkt.

2. Gör en strut av bakplåtspapper och fyll med kristyr. Vik ihop öppningen upptill och klipp ett litet hål i spetsen på struten. Dekorera pepparkakorna när de har svalnat med spritsad kristyr. Låt kristyren torka innan pepparkakorna läggs i burk.

Degen kan ligga en månad i kylen och bakas ut efter hand. Förvara pepparkakorna torrt, så håller de mycket länge, i flera månader.

 

Julens söta: praliner, småkakor och annat gott av Jan Hedh (Norstedts). 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar