Salt kolasås på kanelen
ca 2 dl
Tid: 20 minuter
Du behöver:
- 1⁄2 dl glukos
- 1 3⁄4 dl strösocker
- 1 1⁄2 dl vispgrädde
- 45 g tärnat smör
- 1 tsk malen kanel
- flingsalt efter smak
Gör så här:
1. Värm upp glukosen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret i tre omgångar och rör försiktigt tills du har en härligt gyllenbrun karamell.
2. Tillsätt nu även grädden i tre omgångar, rör hastigt ihop och räkna med att det fräser till – allt är precis som det ska vara.
3. Ta bort kolan från värmen, lägg i smöret och rör ihop så att kolasåsen blir blank och fin. Smaksätt med kanel och salt, smaka av och tänk på att inte snåla!
Tips!
Kanelen tillför ett djup till kolan – men den kan bytas ut mot chili, apelsin, rosépeppar
eller varför inte tonkabönor och svartpeppar?
Recept ur Salt som socker (Bonnier Fakta).