Roy Fares magiska knäck

Älskar du knäck? Då bara måste du testa Roy Fares underbara recept på knäck med mandelchoklad!


Knäck med mandelchoklad

Du behöver:

  • 450 g smör
  • 400 g strösocker (4 1⁄2 dl)
  • 2 g salt (1⁄4 tsk)
  • 100 g sötmandel (1 1⁄2 dl)
  • 300 g mörk choklad, 55 %

Gör så här:

1. Smörj en form, 21 × 30 cm, med olja på kortsidorna och lägg ett bakplåtspapper i botten som går upp på långsidans kanter.

2. Smält smör, socker och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen tills den är 137 grader och rör försiktigt med en träslev mellan varven så att det inte bränner fast i botten. Saknar du en termometer kan du göra ett kulprov i stället: ringla ner lite av knäcksmeten i ett glas med kallt vatten. Om smeten efter några sekunder stelnar och blir hård har den rätt temperatur. Häll smeten i formen och låt den stelna och svalna
i rumstemperatur.

3. Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion. Häll mandlarna i en form och rosta dem i ugnen 5–10 minuter, eller tills de har fått fin färg. Låt svalna och grovhacka dem sedan.

4. Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron.

5. Torka av den feta ytan på knäcken med hushålls­ papper, annars finns det en risk att chokladen inte fäster. Bred ut chokladen jämnt ovanpå knäcken, strö över mandlarna och tryck försiktigt till med handen så att de fastnar. Låt stelna i kylen. Ta ut knäcken och bryt i lagom stora bitar. Förvara torrt.

Delicious: Bakverk för en godare höst och vinter, Bonnier Fakta.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar