Knäck med mandelchoklad
Du behöver:
- 450 g smör
- 400 g strösocker (4 1⁄2 dl)
- 2 g salt (1⁄4 tsk)
- 100 g sötmandel (1 1⁄2 dl)
- 300 g mörk choklad, 55 %
Gör så här:
1. Smörj en form, 21 × 30 cm, med olja på kortsidorna och lägg ett bakplåtspapper i botten som går upp på långsidans kanter.
2. Smält smör, socker och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen tills den är 137 grader och rör försiktigt med en träslev mellan varven så att det inte bränner fast i botten. Saknar du en termometer kan du göra ett kulprov i stället: ringla ner lite av knäcksmeten i ett glas med kallt vatten. Om smeten efter några sekunder stelnar och blir hård har den rätt temperatur. Häll smeten i formen och låt den stelna och svalna i rumstemperatur.
3. Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion. Häll mandlarna i en form och rosta dem i ugnen 5–10 minuter, eller tills de har fått fin färg. Låt svalna och grovhacka dem sedan.
4. Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron.
5. Torka av den feta ytan på knäcken med hushålls papper, annars finns det en risk att chokladen inte fäster. Bred ut chokladen jämnt ovanpå knäcken, strö över mandlarna och tryck försiktigt till med handen så att de fastnar. Låt stelna i kylen. Ta ut knäcken och bryt i lagom stora bitar. Förvara torrt.

Delicious: Bakverk för en godare höst och vinter, Bonnier Fakta.