Påskens smarrigaste smörgåstårta

Trött på allt vad ägg och kyckling heter? Bjud på en grön smörgåstårta i påsk!


Hallå där Sara Ask och Lisa Bjärbo som har skrivit boken Mega vego – hur
kom ni på idén till boken?

– Det var väldigt ont om vegokokböcker när vi fick idén till vår första kokbok, Mera Vego. Vi saknade själva en bok med god och lättlagad vegomat som även våra barn skulle kunna tänka sig smaka. Nu har vi slagit ihop våra två första kokböcker och lagt till mer material för att få en komplett vegokokbok med allt man kan tänkas behöva.

Vad innebär det att äta vegomat?

– Det beror lite på vem man frågar. Vissa utesluter allt från djurriket medan andra inkluderar mjölkprodukter och kanske även ägg. I våra böcker finns ägg och mjölkprodukter med, men ungefär hälften av recepten är helvegetariska.

Vilka för- och nackdelar finns det med att äta vegomat?

– Vi tycker framförallt att det är så himla gott! Sedan tillkommer aspekter som miljö, hälsa och omtanke om djuren. Det vore bra på många sätt om fler började äta vegetariskt, åtminstone några dagar i veckan. Några direkta nackdelar kan vi inte se, annat än att det kan vara ont om vegomat på vissa mindre ställen. Men då nöjer vi oss med pommes!

Vilka är era bästa tips till den som vill äta mer vegomat?

– Titta efter recept du tycker ser goda ut! Gör det inte för krångligt – vi skulle själva aldrig orka stå i timmar i köket eller åka runt och leta specialingredienser. Vi gillar mat som är god, enkel att laga och innehåller den näring kroppen behöver. Det är den ultimata vegomaten för oss!

Du behöver:

(ca 12 portioner)

• 0,5 dl sesamfrön

• 3 dl kokta kikärter (1 burk)

• 1 vitlöksklyfta

• 0,5 dl olivolja

• salt och peppar

• spiskummin

• 3 avokador

• 5 dl crème fraiche

• juice från en citron

• 150 g fetaost

• 500 g keso

• 200 g färskost

• 24 skivor formfranska

• 1 knippe sparris (200 g)

• 2 dl gröna sojabönor (leta i frysdisken)

• 5–8 rädisor

• 1 dl solrosfrön

• en kruka krusig sallad

• gröna ärtskott

Gör så här:

1. Börja med hummusen. Rosta sesamfrön i en torr stekpanna, och mixa dem med hjälp av en stavmixer ihop med sköljda kikärter, vitlök och olivolja. Smaka av med salt, peppar och spiskummin och ställ åt sidan.

2. Ta en ny bunke, och mixa ihop avokador med 2 dl av crème fraichen och juicen från en citron. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.

3. Smula ner fetaost i en tredje bunke och blanda ihop den med keso. Ställ åt sidan.

4. Blanda färskost med resten av crème fraichen (3 dl) i en fjärde bunke.

5. Skär bort kanterna från brödet, och bestäm vilken form du vill ha på din tårta. Det enklaste är att göra den rektangulär. Vill du ha den rund som på bilden får du vara beredd att klippa och pussla lite med brödet för att få till den runda formen. Det går, men det är lite pilligt!

6. Lägg ut ett lager med sex stycken brödskivor på en bricka eller ett tårtfat. Bred hummus över. Ta sedan ett nytt lager brödskivor och bred avokadokräm över. Lägg på fler brödskivor, bred fetaostblandningen över och lägg på ännu mer bröd. Efter det fjärde lagret bröd är det dags att täcka hela tårtan med färskostkrämen.

7. Skär bort de sista, träiga centimetrarna av sparrisstjälkarna. Koka sparrisen i saltat vatten i 3–4 minuter tillsammans med de frysta, gröna sojabönorna. Skär rädisor i skivor. Rosta solrosfrön i en torr stekpanna.

8. Stick försiktigt in salladsbladen under tårtan och pynta toppen med sparris, sojabönor, rädisor, solrosfrön och ärtskott.

Receptet kommer från Mega Vego (Ordfront förslag) ca 279 kronor. 

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar