Funderar du på vad du ska göra med säsongens skörd av äpplen? Då är ett tips att testa att göra egen äppelsaft. Både enkelt och gott, och dessutom kommer äpplena till nytta.
Du behöver:
(För 1,2 l äppelsaft)
- 1 kg äpplen
- ca 2 1/2 dl socker
- 1 krm natriumbensoat
- 1 l kokt, avsvalnat vatten
- 1 tsk citronsyra
Läs också: Höstens godaste äppelpaj
Gör så här:
- Börja med att skörda äpplen. Skölj dem och riv grovt. Låt kärnhus och skal vara kvar.
- Lägg äppelrivet i en stor skål. Häll sedan på vattnet och tillsätt natriumbensoat och citronsyra. Rör om väl och täck över skålen. Låt stå kallt i två dygn.
- Sila med hjälp av silduk (ha inte bråttom, det tar sin lilla stund!). Mät volymen saft.
- Tillsätt socker! 1 dl socker per 5 dl saft (rör om i cirka fem minuter eller till sockret löst sig).
- Avsluta med att skumma saften och häll upp den i rena flaskor. Äppelsaften ska förvaras i kylskåpet!
Bonustips!
En del saft spädes med tre delar vatten, då får du en dryck som passar perfekt till måltidsdryck.
Receptet är lånat från ica.se