Underbar maskrosmarmelad

Mycket maskrosor i trädgården? Testa att göra kocken My Feldt maskrosmarmelad. Plocka maskrosorna när solen skiner och det är lätt att plocka loss kronbladen. 

Du behöver (2 burkar): 

  • 70 maskrosor

  • 2 citroner, fruktköttet

  • 500 g strösocker

  • 30 g fruktpektin eller 2 äpplen

  • skalet från 5 citroner

  • 100 g färskpressad citronsaft (ca 3 st citroner)

  • 850 g vatten

 

Gör så här: 

Plocka loss kronbladen från blommorna, det är viktigt att inget grönt kommer med för då blir det beskt. Skala citronen och tärna köttet i mindre bitar.

Blanda socker och pektin om du använder det för att undvika klumpar och ställ åt sidan så länge. Riv annars äpplena på rivjärn. Koka upp resterande ingredienser och häll sedan ner pektinblandningen i en tunn stråle under omrörning. Använder du rivet äpple kokar du upp det tillsammans med övriga ingredienser.

Låt småkoka i cirka 40 minuter och ta sedan av kastrullen från värmen. Mixa marmeladen om du tycker det är obehagligt med kronbladen, annars är det bara att hälla upp den i varma sterila burkar. Låt svalna och förvara i kylen. Använd på mackan, pannkakan, till ost eller på glassen.

Recept ur boken Rullrån och tankebrus av My Feldt (Bonnier Fakta) Foto: Linda Lomelino

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar