Läs också: Enkelt grundrecept på pajdeg
Du behöver (6-8 bitar):
- 1 sats pajdeg, se grundrecept här.
- 1 form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter
FYLLNING
- 3 ägg
- 3 dl grädde
- 1 krm salt
- 1⁄2–1 krm nymalen svartpeppar 200 g riven gratängost
- 150 g riven västerbottensost
TILL GARNERING
- 1⁄2–1 liter små rensade kantareller
- Ca 3 msk smör & rapsolja
- 1 dillkrona eller hackad dill
Gör så här:
- Gör pajdegen, se recept här.
- Klä pajformen med degen och förgrädda pajskalet, se instruktioner här.
- Sätt ugnen på 200°.
- Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Salta och peppra. Blanda i de båda ostsorterna.
- Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i nedre delen av ugnen, 30–40 minuter eller tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg.
- Låt vila ca 30 minuter.
- Fräs kantarellerna knapriga i smöret ca 10 minuter.
- Toppa pajen med kantareller och dillkronan plockad i små kvistar. Smula över lite flingsalt.
Recept ur boken Pajer av Lena Söderström (Semic). Foto: Eva Hildén