Fem vinfynd till godaste burgarna

Vad ska man äta och dricka? Burgare är både gott och mättande: Snabba, lyxiga och vegetariska burgare. Alla gillar "sliders", små burgare som plock- och bjudmat. Stefan Saidac på vinbetyget.se tipsar om fem prisvärda viner till olika burgare. 


1. Stort rödvin till högrevsburgare med tryffelmajonnäs

Stellenbosch Reserve Vanderstel. Nr 4638, Sydafrika – Western Cape, 129 kronor.

Vill du få ett stort rödvin och betala mindre? Stellenbosch Reserve framställs på den hyllade Bordeaux-blenden med druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec och Petit Verdot. Vinet är dessutom lagrat på franska ekfat i 18 månader. Du får ett fylligt och balanserat vin som möter smakrika rätter som högrevsburgare toppad med en syndigt fet tryffelmajonnäs.

2. Hyllad Ripasso till lammburgare med rosmarin

Monti Garbi 2015. Nr 5328, Italien – Veneto, 119 kronor.

Norditalienska Monti Garbi är här i en ny hyllad årgång. Denna Ripasso på klassiska Valpoliciella-druvorna Corvina och Rondinella, har en tydlig fruktighet. En perfekt partner till rikligt örtkryddade lammburgare som kan ha sneglat på Wallenbergare med både ägg och grädde i färsen.

3. Krispig Sauvignon blanc till rödbetsburgare med chévre och valnötter

Río Claro Sauvignon Blanc. Nr 6851, Chile – Maule, 79 kronor.

Alla ostar går inte ihop med rödvin. Den goda franska getosten Chèvre och röda viner gillar definitivt inte varandra. För att möta ostens syrliga smak behövs ett torrt och aromatiskt vitt vin – som Río Claro gjort på druvan Sauvignon Blanc. Det ekologiska och populära vinet från Nya Vinvärlden är friskt, fruktigt och även gott som drink.

4. Italiensk eko-rosé till grillad Halloumi-burgare

Valle Reale Rosé. Nr 2242, Italien– Montepulciano d’Abruzzo, 89 kronor.

Rosévin kan med fördel drickas långt före maj. Valle Reale Rosé är matvänligt och passar utmärkt till fågel- och fiskrätter – inte minst till vegetariskt. En grillad Halloumi-burgare med rostad grönkål och rödlök, får en perfekt matchning med ett glas kyld Valle Reale Rosé. Vinet är friskt och fruktigt utan strävhet. Inga animaliska tillsatser används vid klarningen. Ekologiska Valle Reale får lysande betyg i tidningarna och toppar Vinbetygets rosé-lista.

5. Ekologiskt Rhône-vin till Oumph-burgare

Mas Louise. Nr 6470, Frankrike – Côtes du Rhône, 99 kronor.

Det vegetariska köket frodas och växer så det knakar. Oumph-burgare med klyftpotatis och coleslaw är en aktuell rätt. Den vegetariska frågan är bara – vad passar att dricka passar till? Ett franskt rödvin som Mas Louise – så ekologiskt och certifierat att det räknas som veganskt vin. Fast det räcker ju förstås inte. Vinet på Grenache och Syrah är fruktigt och smakrikt med härlig eftersmak.

 

Fler aktuella vintips hittar du på vinbetyget.se

 


Vinerna med höga betyg i Vi i Villa – Stefan Saidac driver vinbetyget.se och fokuserar på fyndviner. Han tipsar om de mest prisvärda vinerna: Röda, vita, rosé och mousserande viner. Vinbetyget.se är en oberoende vinsajt med tolv topplistor som bygger på aktuella vinbetyg från ledande tidningar. 

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar