Energisnålt i köket

Elräkningen består av en stor portion av den energi som du förbrukar i köket. Följ några enkla vardagstips och du kan snart stoltsera med att ha uppfyllt ett eget klimatavtal och på köpet minskat elräkningen!


Att spara energi är egentligen inte så krångligt som det kan låta. I korthet handlar det om att förändra några av dina invanda beteenden eller att köpa produkter som använder mindre energi.

Nya vanor

Du kan göra en stor insats för miljön genom att sluta handdiska. Enligt Electrolux går det i genomsnitt åt 10,5 liter vatten per person och dag när man handdiskar. En modern, riktigt vattensnål diskmaskin använder cirka 2-3 liter för samma mängd disk.

Nästan en tredjedel av all mat i Sverige slängs, enligt en undersökning av Konsument föreningen Stockholm. En stor del av matbudgeten kastar vi alltså i soptunnan. Dessutom har det gått åt oerhörda mängder energi att producera och distribuera maten vi sedan slänger. Annica Triberg är författare som just gett ut boken 100 sätt att rädda maten menar att vi kan bli betydligt bättre på att ta tillvara på rester och planera våra måltider. Hon säger:

– Efter tre dagar ska alla färskvaror ut ur kylen – antingen ätas upp eller frysas – det är en bra regel. Man kan också tänka på att paketera maten bättre. Vissa tycks tro att kylen är ett hermetiskt tillslutet ställe och ställer till exempel in osten bara som den är.

Snåljåpar i köket

I köket uppehåller sig också flera av våra största energislukare. En färsk undersökning utförd på uppdrag av Ikea Försäljnings AB visar att 40 procent av våra vitvaror är 6 år eller äldre.

– När vitvarorna byts ut, så görs det oftast på grund av att de går sönder, snarare än av energibesparingsskäl. Men nya vitvaror drar uppskattningsvis 30-50 procent mindre energi än de som är tio år gamla, säger Per Stoltz, produktutvecklare med fokus på hållbarhet för IKEA.

Att byta ut hela maskinparken kan dock bli ganska dyrt. Så ska man satsa på att byta ut något i ett kök med äldre vitvaror, så rekommenderar Per Stoltz att man satsar på en ny kyl och frys – som ju faktiskt ständigt är påslagna. En induktionshäll sparar också väldigt mycket energi i förhållande till äldre spisar. Annica Triberg säger:

– Skulle jag köpa nytt idag så skulle jag satsa på en kyl/frys som har en 0-gradig zon, vilket är helt perfekt för till exempel kött eller rökt lax, då det håller betydligt längre. Dessutom skulle jag bygga ett skafferi. Vi har mycket i kylen som inte behöver stå där och sluka onödig energi.

15 tips för att spara energi!

Per Stoltz, produktutvecklare med fokus på hållbarhet på IKEA delar med sig av sina bästa energispartips i köket.

  • Använd rätt platta. Anpassa kokzonen för den kastrull du använder.
  • Använd lock. En självklarhet – men glöms ofta bort.
  • Mikra. Om du bara ska värma en kopp soppa eller baka en potatis.
  • Förvärm vattnet. Har du en gammal häll, förvärm gärna vattnet i en vattenkokare.
  • Frosta av. Kylen och frysen drar mer energi om de inte frostas av regelbundet. Köper du nytt så välj gärna vitvaror med avfrostningsfunktion.
  • Diska i diskmaskin. Den använder mycket mindre vatten och energi än när du handdiskar.
  • Skölj inte. Skrapa disken innan du sätter den i maskinen. Skölj inte med dyrbart varmvatten.
  • Tina saker i kylen. Använd kylan från den frusna maten så kylskåpet behöver jobba mindre.
  • Sortera. Skaffa ett bra sopsorteringssystem och använd det.
  • Släng inget ätbart. Laga mer mat när du ändå lagar och använd resterna.
  • Ät vegetariskt. Byt ut en kötträtt till vegetariskt en gång i veckan.
  • Ha en snål blandare. En snål blandare kan spara upp till 30 procent vatten.
  • Byt vitvaror. Se över åldern på vitvarorna. En induktionshäll drar cirka 30 procent mindre än en elspis.
  • Ha snåla lampor. Idag finns många snåla ljuskällor som kan ersätta både traditionella glödlampor och halogenlampor i köket.
  • Planera rätt. Ska du bygga nytt kök, placera inte ugnen bredvid kyl och frys. Värmen från ugnen tvingar kylen att jobba hårdare och drar då mer el.

Fler kloka energispartips för köket hittar du på: www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar