Så odlar du groddar på köksbänken

Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.


Odla groddar – så gör du steg för steg

Groddar

Sugen på att odla groddar? Ha din egen groddfabrik i köket och njut av spirande frön att blanda i salladen eller lägga som garning på tallriken. Både gott och nyttigt men också dekorativt – och lätt att lyckas med. Vill man göra det extra enkelt för sig finns det särskilda groddboxar att köpa, med galler, men har man ingen burk med sil så kan man använda andra kärl tillsammans med silduk eller durkslag.

Odla groddar – rumstemperatur

Vanliga frön att grodda är alfaalfa, bovete, ärter, linser och mungbönor. Räkna med att det tar mellan tre och tio dagar från sådd till ätliga groddar. Tiden beror på växt men också på hur varmt de står. Det ideala är rumstemperatur eller aningen varmare, cirka 20-25 grader.

Läs också: Så odlar du potatis

Välj frön avsedda för groddning

Välj helst frön avsedda för groddning eftersom de är testade så att de inte sprider sjukdomsalstrande bakterier. Tar man istället från matbutikens hyllor, exempelvis linser, alfaalfa- och mungbönor, bör man hetta upp dem först till 75 grader. Övriga frön till en något lägre temperatur. Koka upp vattnet först och låt det svalna. Håll koll på temperaturen med en kökstermometer. Lägg i fröna när temperaturen är lagom och rör runt i kastrullen i cirka 15 sekunder. Kyl sedan fröna direkt. Sedan är de klara att grodda.

Så här sköter du groddboxen steg för steg:

1. Lägg fröna i groddboxen där du vill odla groddarna. Sätt på gallret och använd boxen för att skölja dem. Skölj flera gångar och sila av vattnet genom gallret.

2. Lägg sedan fröna i vatten och låt dem stå på en mörk plats till nästa dag.

3. Häll av vattnet och skölj igenom fröna på nytt.

4. När allt vatten är avhällt ställer man boxen på en mörk plats i 2-3 dagar. Har man inget bra ställe kan man gömma den under ett skynke.

5. Under de här dagarna sköljer man groddarna varje dag och ställer tillbaka dem på en mörk plats. Placera gärna boxen upp och ner på exempelvis en bricka eller ett stort fat så att allt vatten rinner ut (för att minimera risken för att groddarna möglar).

6. När fröna börjar gro placerar man boxen ljust, i ett fönster eller under en växtlampa för att groddarna ska bli gröna. Fortsätt att sköljda dagligen.

7. När groddarna är lagom stora för att äta vänder man groddboxen rätt, med gallret upp, och placerar den i kylskåpen. Nu behöver man inte längre skölja varje dag.

8. Om man inte vill ha skalen kvar kan man lägga groddarna i vatten. Då flyter skalen upp till ytan och är lätta att hälla bort.

Vanliga frön att grodda

  • Alfaalfa ger mycket. En matsked frön man ge fem deciliter färdiga groddar. Groddningstid: 2-6 dagar.
  • Bovete är supersnabb och något för den otåliga. Groddningstid: 2 dagar.
    Gula ärter, sådana som man använder till ärtsoppa ger fina groddar. Groddningstid: 3-5 dagar.
  • Linser finns som röda, gröna och svarta. Alla lika lätta att grodda. Groddningstid: 2-4 dagar.
  • Mungbönor är de bönor som säljs som böngroddar i mataffären. Groddningstid: 2-5 dagar.
  • Quinoa är lätta och snabba att grodda och har en nötaktig smak. Groddningstid 1-2 dagar.
  • Rödbetor ger röda, fina groddar. Groddningstid: 3-6 dagar.

Odla skott

Man kan också odla groddskott i jord eller att man trycker fast fröna på ett fat med hushållspapper (4-5 lager) som hålls lätt fuktad genom att man dagligen duschar med en sprejflaska. När skotten har blivit stora nog skördar man genom att klippa av det gröna och använda i maten, exempelvis smörgåskrasse, ärter och senap.

Läs också: 5 enkla grönsaker du kan odla själv

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar