Föreviga skönheten – så torkar du blommor

Häng på den heta trenden att torka blommor! Floristen Carolyn Dunster ger bästa proffstipsen och visar tre vackra arrangemang som du enkelt kan skapa själv.

Hej Carolyn, varför vill du slå ett slag för torkade blommor?

– På senaste tiden har intresset för att jobba med hållbara, miljövänliga blommor återuppstått, och man har slutat vilja importera så mycket färska blommor. Vill man odla sina egna buketter, eller köpa i säsong från sin lokala florist, finns det ett glapp under en del av året på många håll i världen, när man inte kan odla blommor och det inte finns så mycket att plocka i trädgården. Ett bra sätt att överbrygga det glappet är att torka växter, så att man kan fortsätta ha blommor, blad och gräs inomhus under vinterhalvåret.

Du odlar mängder av blommor på din lilla bakgård, hur går det till?

– Annueller, växter som lever och dör under en säsong, tar inte så mycket plats, så man kan proppa in väldigt många på en liten yta. Även om man bara har en balkong eller en blomlåda utanför fönstret, finns det mycket man kan odla där som passar för torkning. I min egen trädgård odlar jag det mesta i kruka, jag brukar så direkt i krukan och ha på lite kompostjord över. Jag odlar blommorna separat och har t ex en kruka med vallmo, en med ringblommor, en med jungfrun i det gröna och en med blåklint. Då får jag en vacker uppvisning av blommorna, och det syns inte så mycket när jag skördar till mina buketter, eftersom jag bara plockar några stjälkar från olika krukor.

Vilka vaser tycker du om att använda till torkade blommor?

– Jag gillar vaser och korgar som framhäver den naturliga looken, till exempel vaser av lera eller sådana jag hittar i second hand-butiker. Eftersom man inte använder vatten i vasen, behöver de ju inte vara vattentäta. Jag brukar oftast inte använda glasvaser eftersom man inte behöver se stjälkarna, eller hålla koll på vattennivån, utan istället gärna en gammal kanna, eller något annat med karaktär som jag hittar hemma. Det är bara att använda fantasin!

torka blommor

Carolyn brukar hänga blommor på tork i S-krokar över köksskåpen. De ska hänga luftigt så att alla stjälkarna hålls snustorra, annars kan de börja mögla.

Hängtorka växter – så gör du!

Hängtorkning fungerar på alla typer av blommor och blad med hela stjälkar. Skörda blommorna när de är som vackrast, och helst på morgonen när de är saftspända.

Gör så här: 

1. Placera växterna på en flat yta och ta bort så mycket vatten som möjligt genom att trycka lätt på dem med hushållspapper. Ta bort skadade blad, spår av jord och insekter.

2. Använd en liten, vass sax och klipp av de nedre bladen så att minst 12 centimeter av stjälken är kal. Om nederdelen av stjälken är mjuk eller mosig klipper du av den delen.

4. Ta en bit mjukt snöre, bindtråd eller ett gummiband och bind försiktigt om den kala delen av stjälken. Tunna stjälkar kan du binda ihop flera stycken i en bunt, med blommorna på olika höjd så de inte klämmer mot varandra.

5. Häng växterna med blommorna nedåt på en torr plats. Undvik direkt solljus, det bleker färgerna.

6. När växten är spröd och torr vet du att den är klar att ta ner. Plocka försiktigt av den från kroken, blomskaften är sköra och går lätt av.

Torkade blommor på 3 vis!

torka blommor

1. Bind en bukett i spiral

Gör så här: 

  • Dela upp materialet i grupper efter växtslag på en plan yta framför dig. Använd gärna flera färger och texturer för att få olika effekter. 
  • Börja med en blomma med ett stort, runt huvud, och låt det vara mittpunkten. Placera stjälken mellan vänstra handens tumme och pekfinger.
  • Lägg en stjälk av en annan växt i kors över den första. Håll ordentligt tag om båda stjälkarna med vänsterhanden och vrid medurs.
  • Stick in några stjälkar, en efter en, från varje växtslag medan du roterar, hela tiden i samma riktning. Försök att få en jämn spridning på blommorna.
  • När du är nöjd med formen, bind en knut runt stjälkarna med ett snöre eller band.
  • Klipp till sist av stjälkarna så att de blir lika långa och sätt buketten i en vas.
torka blommor

2. Häng på en gren

Gör så här:

Hitta en vacker, nedfallen gren. Fäst en bit snöre i vardera ände av grenen och bind om hårt. Dela upp växtmaterialet i buntar och bind ihop med blomstertråd. Lägg allt på ett plant underlag och flytta runt buntarna tills du har arrangerat dem på bästa sätt. Fäst varje knippe vid grenen ordentligt och häng upp i en krok.

torka blommor

3. Sätt i små vaser

Gör så här:

Här har Carolyn satt provrör av glas i en begagnad cigarrpress med färdiga hål. Får du inte tag på en cigarrpress kan du istället borra hål i en stadig träbit. Sätt i provrör i hålen (finns att köpa i nätbutiker) och fyll med torkade växter.

Carolyns favoritväxter att torka

  • Curryört torkar snabbt då de är halvtorra redan innan de plockas.
  • Blåklint och ringblomma ger starka färgklickar. 
  • Jungfrun i det gröna och sporre har vackra fröställningar.
  • Harsvans och darrgräs är två fina gräs.

Smarta tipset!

Vill du blanda färska och torkade blommor? Fyll inte vasen med vatten ända upp, och låt de torkade växterna vara ovanför vattenytan.

Blomsterarrangemangen är hämtade ur Carolyn Dunsters bok ”Torka blommor” (Polaris fakta, 2023).

Läs också: 15 vackra sommarblommor – hitta din favorit!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar