Dukning till sommarfesten och glassiga recept

Vi har samlat det finaste pyntet och de smarrigaste glassrecepten till sommarens alla fester! Nu kör vi!

Roligare glasstrutar


Så här lyxar du till glasstrutarna inför kalaset. Det absolut lättaste sättet att imponera på gästerna!

Du behöver:

10 glassrån, köpta eller hemgjorda

100 g choklad, valfri sort

strössel eller hackade nötter.

Gör så här:

1. Smält chokladen i en djup skål och låt den svalna.

2. Häll upp strössel eller hackade nötter i en skål. Doppa strutarna i chokladen och sedan i strösslet eller nötterna.

3. Ställ strutarna i ett glas tills chokladen har stelnat.

 

Körsbärsglass med rostad mandel och vit choklad

1/2 liter

Du behöver:

50 g skållad och skalad sötmandel

200 g urkärnade körsbär

1/4 dl vatten

3/4 dl strösocker

3 dl vispgrädde

1 1/2 dl mjölk

1 tsk vaniljextrakt

2 msk kirschlikör (körsbärslikör)

50 g vit choklad

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175°. Lägg mandeln på en plåt och rosta den i 10–15 minuter eller tills den är lätt gyllenbrun. Låt svalna.

2. Hacka mandeln grovt, lägg den i en skål och ställ i kylen.

3. Dela körsbären på mitten och lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten och socker.

4. Koka upp och låt sjuda i 10–15 minuter eller tills körsbären är mjuka. Låt svalna och mixa sedan till en puré.

5. Blanda purén med grädde, mjölk, vanilj och likör. Ställ i kylen och låt stå tills blandningen är helt kall.

6. Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn.

7. Kör i glassmaskin tills glassen nästan är klar.

8. Häll ner chokladen i en mycket tunn stråle.

9. Blanda i mandeln.

10. Häll upp i en skål och ställ i frysen.

 

Mintglass med chocolate chip

Du behöver:

1/2 liter

2 1/2 dl mjölk

2 1/2 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 1/2–1 tsk pepparmintsarom

ev. 1–2 droppar grön eller blå karamellfärg

75 g fint hackad mörk choklad (70 %)

Gör så här:

1. Blanda mjölk, grädde, socker, pepparmintsarom och karamellfärg i en skål och rör tills sockret har lösts upp. Tillsätt pepparmintsaromen lite i taget och smaka av glassen så att du får en mintsmak som du själv tycker är lagom stark.

2. Kör i glassmaskin tills glassen är färdig.

3. Tillsätt chokladen när glassen nästan är klar.

4. Häll upp i en skål och ställ i frysen.


Samtliga recept är hämtade ur boken Lomelinos glass av Linda Lomelino. 

 

Festliga prylar som sätter guldkant på kalaset

 



Dekorationscupcake i papper, 49 kronor, Leilas general store.

Glasflöten, 13 cm i diameter, 69 kronor, Åhléns.



Kolgrill Lillön, 1 195 kronor, Ikea.

Ljusslinga med kulörta lyktor, 399 kronor/10-pack, Lagerhaus.

Mustaschpynt för sugrör, cirka 75 kronor/4-pack, LittleRetreats/etsy.com.

Kanapégaffel, 59 kronor/48-pack, www.inreda.com.

Servetter Berry, 25 kronor/50-pack, Lagerhaus.


Papperstallrikar Rose print, 49 kronor/8-pack, www.inreda.com.

Spel Familjecharader (man behöver inte kunna läsa!), 199 kronor, www.kitsch.se.

Popcornbägare, 75 kronor/6-pack, www.inreda.com

Cupcakeflaggor, 45 kronor/8-pack, Leilas general store.

Pappersmuggar Pick your nose, 89 kronor/24-pack, www.roligaprylar.se.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar