ANNONS FRÅN RUSTA

Så väljer du rätt grill – experten avslöjar sina knep

Står du inför att köpa ny grill eller vill du utöka din grillrepertoar? Rustas grillexpert Patrik Calmernäs delar med sig av sina bästa knep för dig som vill låta grillen gå varm i sommar.
– Allt ska få plats i en grill och gärna vara klart samtidigt, då blir grillytan avgörande.

EXTERN LÄNK: Hitta rätt grill och se utbudet på Rusta här.

Ingen sommar utan grillat. Men vilken typ av grill ska man satsa på? Att välja mellan kol- eller gasolgrill är en fråga om tycke och smak, då båda grillarna har sina för- och nackdelar. En kolgrill är ofta lite billigare i inköp, medan gasolgrillen ger en lägre kostnad per grilltillfälle.

– Gasolgrillen blir snabbt varm, vilket passar den otåliga grillaren. Du kan justera temperaturen under tiden du grillar och lätt stänga av grillen när du är färdig. En gasolgrill ger mindre os och rök samt en mer miljövänlig grillning, vilket jag uppskattar, säger Patrik Calmernäs, produktchef för grillar på Rusta.

På Rusta hittar du kol- och gasolgrillar i alla prisklasser. 

Entusiast eller amatör – så väljer du rätt

Vid val av grill kan det vara bra att ställa sig några första frågor. Har du en stor familj, gillar du att bjuda in gäster till middagen eller vill du bara ha något enkelt till korvgrillningen? Låt svaret guida dig till rätt grill.  – Om du verkligen gillar att grilla är mitt tips att välja en grill med extra funktioner, bra avlastningsytor men framför allt – stor grillyta! Den traditionella köttbiten har fått konkurrens av grönsaker, svamp, halloumi och pizza… Allt ska få plats i en grill och gärna vara klart samtidigt, då blir grillytan avgörande, säger grillexperten Patrik Calmernäs.
När det kommer till gasolgrillar ger antalet brännare guidning till hur avancerad grillning du kan få till. Med olika värmezoner kan du tillreda flera råvaror samtidigt med olika temperatur. Fokusera gärna lite extra på grillgallret och dess egenskaper.

– Mitt val faller på gjutjärn, som både håller och sprider värmen bra och ger din mat en fin grillyta. Det tar lite längre tid innan gallret når sin fulla potential, men därefter kommer gallret ge en perfekt direkt grillning.

Att laborera med olika temperaturzoner ger grillentusiasten fler möjligheter.

Vilka är dina bästa grilltips?

– Viktigast av allt, använd termometer. Oavsett hur du vill ha köttet, läs på vilka gradantal ditt kött bör ha och använd termometern under grillningen för bästa resultat. När jag ska grilla kött tar jag alltid ut det från kylen i god tid innan det ska läggas på grillen, ett rumstempererat kött blir saftigare. Ett annat tips är att göra egen marinad. Att experimentera med olika kryddor ger nya smakupplevelser. Samma sak med grönsaker – våga prova något nytt. Olika sorters kål och primörer som morötter är supergott att grilla. 

Ser du några grilltrender för sommaren?

– Intresset för att laga olika typer av mat på grillen, i synnerhet pizza, ser ut att fortsätta. En speciell pizzaugn inte är ett måste. Har du en grill, investera i en pizzasten och låt gästerna grädda sina egna pizzor. Många av Rustas grillar är utrustade med Gastronomy System och har ett specialdesignat galler anpassat för wokpanna, stekpanna och pizzasten i samma serie. Bjud på en smakrik paella eller stek pannkakor till barnen direkt på grillen. Perfekt när du inte vill stå vid spisen.

Grädda pizza, woka eller stek pannkakor direkt på grillen med Rustas Gastronomy System.  

EXTERN LÄNK: Här är grilltillbehören du inte vill vara utan.

Ta hand om din grill – 4 enkla skötseltips

Alla grillar håller längre med rätt skötsel. Dessutom kan du undvika brand genom att ta bort fett och matrester som annars lätt kan flamma upp. Här är några handfasta tips.

1. Förvara alltid din grill under ett grillöverdrag när den inte används (tänk på att grillen ska vara helt sval innan du lägger på skyddet). Under vintertid är det viktigt att förvara din grill i en torr och dammfri miljö med överdrag.

2. Rengör grillen regelbundet. Ta för vana att alltid borsta eller torka av gallret efter grillning. När det är varmt är det lättare att få bort fett och matrester. Insidan på din kolgrill gör du rent genom att tömma askan och sedan torka med vatten och såpa.

3. För gasolgrillen är rengöringen ännu viktigare. Torka av brännarna med en mjuk borste eller trasa med vatten och såpa för att öppningarna inte ska täppas igen av fett. Rengör även droppbrickan och töm fettkoppen.

4. Kolla status på din grill och byt ut delar som är defekta. Har en brännare slitits ut eller sjunger grillgallret på sista versen? På Rusta hittar du reservdelar till alla grillar.

Visa mer
Visa mindre

Mest lästa artiklar