
Inte konstigt att gasolgrillen blir allt populärare i Sverige. Gasen antänds med ett enkelt knapptryck. Du reglerar värmen som på en vanlig gasspis. Och slipper vänta i evighet på grillglöd.
Det är enklare att grilla med gas än kol och briketter, instämmer Johan Modigh på Weber-Stephen Nordic.
-Å andra sidan är kolgrillen charmigare. Men det ena utesluter inte det andra. Många har båda typerna – kolgrillen till helgen när man har gott om tid och gasolgrillen till vardags.
Det stora felet många gör med kolgrillar är annars just att man inte tar sig tid.
-Kolgrillning kräver lite planering. Ha framförhållning och börja innan folk satt sig till bords, råder Johan Modigh.
Ett annat misstag är att man ofta har för varmt i grillen. Och att man glömmer använda locket. Se istället grillen som en varmluftsugn.
-Håll temperaturen på cirka 180 grader eller ännu lägre. Intervallgrilla kött: grilla, vira in i en handduk och grilla igen tills det kommer upp i önskad temperatur. Då får köttet finare yta och struktur. Låt dessutom köttet vila innan det skärs upp.
Är jag en miljöbov om jag grillar? Inte alls – om du väljer rätt bränsle och undviker tändvätska. Minst miljövänlig är engångsgrillen, mest miljövänlig är elgrillen.
Gasol tillverkas i allmänhet av petroleum, och avger till största delen koldioxid (som påverkar klimatet) och vatten vid förbränning. En flaska på 15 liter brukar räcka en säsong och kostar cirka 400 kronor att fylla.
Vid kolgrillning, välj kol eller briketter där förpackningen är SIS- eller DIN-märkt. Då vet du att kolen inte är utdrygad med sand, metallsplitter och glas – eller består av virke impregnerat med arsenik. Leta också efter märkningen FSC, som innebär att råvaran kommer från ett miljöanpassat skogsbruk.
När du tänder en kolgrill, välj bort tändvätskan och använd istället tändpapper, tändpinnar, skorstenständare eller elektrisk grilltändare. Eller pelargrill.
-Det bästa är att undvika alla kemikalier, särskilt när det faktiskt finns alternativ, säger Karin Rumar på Kemikalieinspektionen.
-Den största faran med tändvätska är barn som råkar dricka innehållet och riskerar att få kemisk lunginflammation.
Att rengöra grillgallret är enkelt. Skippa kemikalierna även här och borsta bara av med en grillborste medan gallret fortfarande är varmt
Tre frågor om grillar till Paul Svensson, stjärnkock och författare till rykande färska kokboken ”Paul grillar”.
1. Vilken typ av grill väljer du?
-En gasolgrill är mest praktisk och kräver inga förkunskaper. Men den saknar smak av eld, glöd och grillat, som ju är det man är ute efter. Därför väljer jag själv nog en kolgrill av typen kupolgrill med lock. Med gasolgrill kan man för all del annars fuska med med röklåda, eller lägga i hickory.
2. Hur grillar jag rätt?
-En tunn biff eller små spett ska definitivt grillas med direkt grillning/glöd. Produkter som innehåller mycket fett, som bränner lätt eller består av stora styckdelar, som fåglar, kräver längre grilltid och ska därför grillas med indirekt grillning/glöd. Här ska temperaturen ska vara så jämn och låg som möjligt. Skjut kolen ut mot kanterna så att det bildas ett hålrum i mitten. Över detta lägger du det som ska grillas. Ställ i en skål, den håller kolen kvar på sidorna samtidigt som fettet kan droppa ner. Det blir som en varmluftsugn med locket på. Om kolen flammar upp, ta av det du grillar en stund och lägg på igen efter en stund.
3. Kol eller briketter?
-Kol ger mjukare värme. Briketter (formpressat kol) är kompaktare och har längre brinntid. Nackdelen är att de är svårare att få fyr på. Skaffa en kolkassett och tänd underifrån.
FOTNOT: BOKEN ”PAUL GRILLAR” GES UT PÅ NORSTEDTS FÖRLAG.
Grillguide









Kom ihåg!
Att vara försiktig när du hanterar gasolgrillen. Håll slangar och gasoltuber i gott skick för att undvika läckage. Förvara alltid gasolflaskan stående.
Läs mer i skriften Gasol för hem och fritidsmiljö som du kan ladda ner gratis från www.msb.se
Tänd miljösmart
Rekommenderas: Elektrisk grilltändare, tändpapper med stearin eller tändvätska av etanol (välj Bra Miljöval-märkta produkter).
Undvik: Tändmedel av paraffin, som är en fossil oljeprodukt. Koldioxid från förbränningen bidrar till att förstärka växthuseffekten.
KÄLLA: NATURSKYDDSFÖRENINGEN
Köpinformation:
Röshults www.roshults.se 08-442 83 88
Primagaz www.gasol.nu 0303-727 100
Pinal www.pinal.se 0325-329 70
Electrolux www.electrolux.se 0771-11 44 77
Järniakedjan www.jarnia.se 033-20 45 70
Svensk Kolgrill www.kolgrill.com 08-4205 96 56
Weber-Stephen Nordic www.webergrill.se 08-5907 47 75
Scandy Garden www.scandy.se 040-21 40 00
Landmann Skandinavia AB www.landmann.se 0370-69 35 80