Linda Schilén: ”Odla året om för att må bra”

Trädgårdsmästaren Linda Schilén gästar Hem & Villamässan med föreläsningen Trädgården som det extra rummet och ger gratis rådgivning till besökare. Här bjuder hon på vintriga trädgårdstips.

Hej Linda, vad handlar din föreläsning om?

– Hur man förlänger odlingssäsongen genom att använda tre platser som ofta bara står tomma under vintern. Det är uterummet, där man kan skapa en vinterträdgård med växter som fikon och aprikos, fönsterbrädan inomhus, där man kan odla t ex malabarspenat och minigurkor med extrabelysning, och trädgården, som både blir vackrare och artrikare om man planterar fler vintergröna växter. Det handlar också om att odla för själen, för att må bra.  

Vad är bra att tänka på i trädgården under senhösten?

– Att rensa ogräs, för att minska arbetet på våren. Och att det finns mycket du kan så utomhus nu, det vill säga vintersådd, för att spara in tid på våren – till exempel palsternacka, kål och sallat. Då får du en tidigare skörd, mer robusta plantor, som du slipper förodla och avhärda. Löv som faller på rabatter får gärna ligga kvar, och de som faller på gräsmattan kan du köra över med gräsklipparen, för att skapa fin mull. 

Det är också bra att vattna sina vintergröna växter ordentligt innan frosten kommer för att förhindra att de torkar ut och blir bruna när vårvintersolen gassar på.

Läs också: Skaffa en växtlampa och håll växterna fina under vintern!

Hur gör man trädgården fin på vinterhalvåret?

– Jag tycker alla borde ha en entrékruka som man varierar efter säsong. Så här års tycker jag det är särskilt fint med grönkål, som ser ut som små träd, i krukan. Men även alunrot, som finns i många vackra färger, och ett svajande prydnadsgräs. Någon slags utebelysning, t ex spotlights som lyser upp ett träd underifrån, gör stor skillnad – annars blir trädgården bara som ett stort svart hål när du står inomhus och tittar ut i mörkret. Satsa också på växter som behåller strukturen, och på vintergrönt. En av mina favoriter är japansk järnek ’Convexa’, som kan formklippas till vackra gröna bollar. Idegran, granar, enar och rododendron går också bra att forma. Skapa rum med spaljéer, dekorera med stenar, och låt fröställningarna på blommorna stå kvar – småfåglarna behöver dem!  

Har du någon trendspaning? 

– Ja, att odling inte längre bara ses som en hobby utan har fått en helt annan tyngd. Att vi i trädgården vill dra vårt strå till stacken för att hjälpa naturen att komma i bättre balans. Många frågar efter växter som gör nytta, vill ha köksträdgårdar med insektsvänliga blommor, och marktäckning för att hålla kvar fukten i jorden. Det behöver inte längre se så städat och prydligt ut.  

Du har flyttat ut på landet. Berätta om ditt nya hus!  

– Jag och min man har länge drömt om att flytta från storstaden till landsbygden och ha naturen som granne. Och när barnen flyttade hemifrån nyligen tyckte vi att det var ett bra läge att göra det. Nu bor vi på Åsby gård, som byggdes i slutet på 1800-talet, tillsammans med våra hästar, höns och två grisar. Här ska jag ha en stor dahliaodling och min man som är ölbryggare vill odla humle och ha ett mikrobryggeri. Det ska bli ett besöksmål för allmänheten och ett B&B.

Vad ska du själv kika efter på mässan? 

– Eftersom vi står inför en jätterenovering och elpriset är som det är är jag intresserad av att spana in solceller och kaminer, och även smarta lösningar för att samla vatten från våra stora tak. 

Om Linda Schilén

Bor: Åsby gård utanför Eskilstuna. 

Gör: Trädgårdsmästare, författare och trädgårdsprofil i bland annat Nyhetsmorgon

Aktuell med: Föreläser på Hem & Villamässan. Egen dahliakollektion för Nelson Garden. 

Läs också: Amaryllis – vinterns ståtligaste blomma!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar