Ringblomma, Calendula officinalis, är en sommarblomma som verkligen piggar upp med sina glada orange och gula färger. Den är lätt att odla från frö och har en lång blomningstid, från juni och ända fram tills frosten kommer. För att få njuta av blommorna under lång tid bör man klippa bort de vissna blommorna regelbundet, då bildas det snabbt nya blomknoppar.
Läs också: Så lyckas du med pioner
I kökslandet
Förutom att ringblommor är superfina i rabatter, både ensamma och tillsammans med andra blommor, är de också populära att blanda in med grönsakerna i kökslandet – ringblommor i kontrast mot mörka krusiga bladgrönsaker är till exempel oerhört läckert. Dessutom lockar de nyttodjur som hjälper till mot skadeangrepp och de bildar ganska mycket bladmassa som är bra att gräva ner i jorden för att tillföra näring och mullämnen.

Skörda ringblommor
Både ringblommans blad och blomblad är ätbara. Blombladen smakar inte så mycket, men är väldigt vackra att dekorera till exempel sallader och bakverk med.
Ringblommor är också härliga snittblommor, och för att få lite variation i sina buketter kan det vara kul att så olika sorters ringblommor, och blanda de som är mer eller mindre fyllda, har ljus eller mörk mittknapp, och som har olika färgskiftningar på kronbladen. Fröpåsar med mixade färger är lätta att få tag på.
Växtplats och sådd
Ringblommor trivs på soliga och halvskuggiga växtplatser på näringsrik och fuktig jord. De kan sås direkt i jorden så fort den reder sig på våren, men även på hösten, och låter man frökapslarna sitta kvar på sensommaren självsår den sig lätt och kommer automatisk tillbaka året därpå. Varje frökapsel är fylld med mängder av frön, så den är väldigt lätt att föröka och dela med sig av. Men du behöver inte oroa dig över att de tar över trädgården som ett ogräs – råkar de hamna på fel plats är de lätta att rycka bort.

Ringblomman öppnar och sluter sig beroende på solljuset. Det är en färgningsväxt som bland annat kan användas till akvarellmålning och till att färga garn.
Vårdande egenskaper
Ringblomman har en lång historia av att användas som medicinalväxt eftersom den har en sårläkande och vårdande effekt på huden, och därför används den ofta i hudkrämer. Att göra sin egen hudsalva med ringblommor är inte alls svårt, och blir dessutom en jättefin present att ge bort. Salvan kan användas till allt från läppar till fötter, och du kan använda eteriska oljor för att få den att dofta riktigt gott. På vintern blir det sedan extra härligt att plocka fram sin varmgula ringblomssalva – en bit sommar sparad på burk!
Recept med ringblomma – Ringblomssalva
Räkna ut hur mycket färdig salva du vill ha och anpassa receptet efter det.
Bivax, eteriska oljor och fina små burkar med lock är lätta att hitta i nätbutiker.
Skörda ringblommorna vid torrt väder.

Steg 1 – Ringblomsolja
Du behöver:
- 1 genomskinlig glasburk med lock
- 5 dl ekologisk vegetabilisk olja, exempelvis rapsolja
- 2 dl färska blomblad av ringblommor, eller 1 dl torkade
Gör så här:
- Lägg blombladen i en ren och torr glasburk.
- Häll över oljan och rör om. Blombladen behöver helt täckas av oljan för sticker de upp över ytan kan de börja mögla.
- Sätt på locket och ställ burken i ett ljust men inte så varmt fönster. Låt burken stå i 3 veckor, och håll koll på den och skaka om den några gånger under tiden, men se till att blombladen fortfarande täcks av oljan.
- Sila sedan av oljan genom en saftduk eller finmaskig sil. Inga växtrester bör finnas kvar i den färdiga oljan.
- Häll upp oljan i en ren flaska eller burk och förvara den mörkt och svalt.

Ringblomssalva är bra för att behandla till exempel eksem och torr och känslig hud. Vill du ge den en god doft finns det mängder av olika eteriska oljor att välja mellan.
Steg 2 – Salva på ringblomma
Du behöver:
- 25 gram ekologiskt bivax, rivet eller i flingor
- 1 dl ringblomsolja
- 20 droppar lavendelolja, eller annan eterisk olja
- Burkar med lock, till exempel i brunt glas eller aluminium
Gör så här:
- Koka upp vatten i en kastrull.
- Lägg bivaxet i ett litermått eller i en skål av rostfritt stål.
- Ställ det i vattenbadet tills bivaxet har smält.
- Häll i ringblomsoljan och rör om försiktigt. Det som fastnar på kanterna kan du ta ner med en slickepott.
- När blandningen börjar svalna och tjockna tillsätter du lavendeloljan.
- Sedan häller du upp salvan i burkarna. Vänta med att sätta på locken tills salvan har svalnat och stelnat. Märk gärna upp burkarna med fina etiketter. Hållbarheten är cirka två år.