Trädstubbar – så tar du bort dem!

Låt inte trädstubbar ta upp värdefullt utrymme i trädgården. Här är fem tips på hur du tar bort dem.

ta bort trädstubbe

En trädstubbe kan vara en trädgårdsägares mardröm. Där det en gång fanns ett träd återstår nu ett massivt nätverk av underjordiska rötter som håller stubben hårt fast i marken.

Du kan tänka på stubben som ett isberg. Det du ser ovanför jord är vanligtvis bara en bråkdel av rötternas storlek under marken.

Att ta bort en trädstubbe är ingen liten uppgift, men det är fullt möjligt. Här är tips på fem olika tekniker för att få bort stubben: 

Stubbfräs

1. Använd en stubbfräs

En stubbfräs är den enklaste men också dyraste lösningen. Denna maskin är speciellt designad för uppgiften och finns i olika modeller och prisklasser. Du kan antingen hyra en stubbfräs själv eller anlita professionell hjälp för att göra jobbet åt dig.

Priset för maskinuthyrningen är cirka 1 000 kronor per dag och uppåt. Att få jobbet gjort av professionella kostar mer, men kan också spara mycket tid och krångel.

Läs också: Så blir du av med myrorna

2. Packa in stubben i plast

Detta är en tidskrävande metod som tar flera år. Men om du inte blir avskräckt av det är stegen som följer: 

  • Gräv upp marken runt trädstubben. 
  • Använd sedan en motorsåg eller en liten stubbfräs för att såga stubben så att toppen hamnar cirka 10 centimeter under jord. Var försiktig så att du inte skär i marken eller i några stenar.
  • Slutligen, linda in trädstubben i plast, som ett lock, och täck med jord. Med denna metod kommer stubben att ruttna inom några år, och du kan sedan plantera gräs och annat ovanpå stubben.
trädstubbe i trädgården

3. Gräv upp roten

Gräv loss trädstubben med en spade och skär av alla rötter, helst med en yxa. Den här metoden är bäst lämpad för mindre träd, såvida du inte verkligen älskar att gräva.

Läs också: Så blir du av med gråsuggor i huset

4. Bränn ner trädstubben

Borra ett par djupa och breda hål vertikalt i stubben. Använd en bred träborr och borra ner till ett djup av 20-25 centimeter. Använd sedan sågspånen och häll ner dem i hålen tillsammans med lampolja. Lampoljan blandas snabbt med sågspånen, så när du tänder på blandningen får du en kontrollerad eld som till stor del förstör stubben.

Denna metod bör endast användas på en torr trädstubbe som har varit torr i ett par veckor utan regn. Kom ihåg att ta bort annat brännbart material i närheten och noggrant övervaka lågorna så att elden inte sprider sig eller erbjuder andra överraskningar. Och naturligtvis, använd inte den här metoden om stubben ligger bredvid ditt hus eller andra byggnader.

Ta bort stubbe med hammare och mejsel

5. Hugg sönder stubben med hammare och mejsel

Denna metod är ganska tung och tidskrävande och rekommenderas endast för mindre trädstubbar.

Bonustips: Bevara en del av trädstammen

När du hugger ner ett träd som du vet att du vill ta bort roten ifrån kan du ta av det lite högre och lämna kvar 1-2 meter av stammen. På så vis får du en ”hävstång” som du kan använda senare, när du behöver bända och dra loss stubben från marken.

Läs också: Så utrotar du parkslide


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar