Så lyckas du med julblommorna

Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.


1. Amaryllis

I kruka: Välj en amaryllis med stor lök och flera stänglar för att få praktfull blomning.

Vattna sparsamt, först när de börjar öppna upp sig lite kan man börja vattna lite, och du behöver inte ge någon näring. Ställ amaryllisen så ljust och svalt som du kan. 

Stötta upp stjälken med en pinne om den börjar böja sig. Om du vill kan du få den att blomma igen nästa år. 

I vas: Välj en hög och stadig vas eftersom blommorna är ganska tunga.

Stjälken har en tendens att krylla upp sig. För att undvika det är det bra att sätta en bit vanlig genomskinlig tejp längst ner runt stjälken.

Vattnet ska vara kallt och det behövs inte så mycket vatten i vasen, men byt det gärna varje dag så det håller sig fräscht. Om amaryllisen börjar se svag ut kan man sätta en blompinne i den ihåliga stjälken för att ge den stadga. Kör in den spetsiga änden mot blomman tills det tar stopp och klippa av pinnen jäms med snittet.

Har stjälken skrumpnat ihop lite längst upp kan man fylla den med vatten och lägga den ned lite lutande i några timmar, då suger stjälken åt sig vattnet och piggnar till sig igen. Ta bort utslagna blommor som börjat vissna.

Sätt gärna något vintergrönt i vasen också, som gran, tall eller järnek som står sig länge i vasen. Amaryllisen kan du byta ut när de blommat över.

2. Julstjärna

Välj en blomma där de gula knopparna i mitten ser fräscha ut och köp aldrig en julstjärna som stått ute. Julstjärnan som kommer från Mexiko är väldigt köldkänslig och redan under 15 grader kan den börja tappa sina blad. Så vira in den ordentligt i papper när du bär hem den från butiken och flytta bort den från fönstret när du vädrar hemma.

Ställ blomman ljust och vattna den med ljummet vatten. Jorden ska vara lätt fuktig och bara torka upp litegrann mellan vattningarna.

3. Azalea

Innan azalean börjat slå ut ska den stå i fönstret, men sedan går det bra att placera den längre in i rummet. När azaleans blommor blir vissnar nyper du bara bort dem för den kan fortsätta att blomma vidare i flera månader. Den vill inte stå för varmt, så placera den inte precis vid ett element. Håll jorden jämnt fuktig genom att vattna en skvätt var eller varannan dag. Näring behövs inte.

4. Hyacint

Vattna hyacinterna sparsamt men låt inte jorden torka ut. De vill ha ljus, men en bit in i rummet går bra. Stötta långa hyacintstjälkar med en blompinne.

De håller sig fina längre om de får stå svalt på nätterna.

Plantera gärna ut hyacinterna i trädgården när de har blommat färdigt och bladen har vissnat.

5. Julros

Julrosor trivs egentligen bäst i trädgården men de kan hålla sig fina i rumstemperatur ett kortare tag. I svala ljusa utrymmen som inglasade balkonger och uterum kan de blomma fram till våren. Håll jorden lätt och jämnt fuktig och klipp bort vissna blommor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar