Växter för skuggträdgården

Har du en skuggig trädgård och svårt att få växterna att trivas? Här tipsar vi om vilka växter som kan växa i skuggan och hur du tar hand om dem.


Det finns gott om möjligheter till en frodig och färgstark trädgård, även om trädgården huvudsakligen ligger i skuggan. Det kan också vara så att du har många skuggiga hörn och vrår där mängden sol är begränsad men där du vill ha lite mer liv och färger i rabatterna.

Oavsett om det beror på skugga från huset, stora trädkronor eller en häck som sväljer solljuset, kräver det inte mycket arbete och du behöver inte hämta hem växter från när och fjärran för att få en rabatt fylld med vackra växter som trivs på skuggiga platser.

Läs också: Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

 

Skugga längs husväggen

De skuggiga platserna hittar du på norra sidan av huset. Här kommer solen inte åt och under takfoten och längs väggen är marken ofta torr och knastrig. Det låter inte omedelbart som de perfekta levnadsförhållandena för växter, men det finns faktiskt tillräckligt med ljus för alla växter som tål skugga och halvskugga att växa. 

Problemet som kan finnas på sådana platser är bristen på vatten. Därför är det viktigt att du vattnar växterna rikligt under de första två åren så att rotsystemet kan etablera sig och bli starkt.

Gott om vatten

Du måste vattna ordentligt, men sällan. Du kan till exempel vattna var 14:e dag, men riktigt grundligt och rikligt, så att fukten går ner till ett djup av cirka 30–40 cm i jorden. För om du bara ger plantorna lite vatten åt gången kommer endast jordens översta skikt att vattnas igenom, vilket ger ytliga rötter som kan få växterna att torka ut snabbt. 

Detta gäller i allmänhet alla skuggväxter – inte bara växter som växer längs husväggarna.

Om du har en rabatt som ligger i skuggan av stora träd eller buskar till exempel, är problemet att deras rötter absorberar alla näringsämnen och vatten.

Läs också: 9 tåliga växter som trivs i skugga

 

Vilka perenner och blommor tål skugga eller delvis skugga?

Växter växer överallt och du behöver bara titta runt i naturen för att hitta växter som är idealiska för en skuggig trädgård. Det finns perenner som blommar hela sommaren och tål både torka och skugga. Här är 10 exempel på bra perenner för skuggiga lägen: 

1. Akleja, Aquilegia vulgaris

Akleja trivs i stort sett överallt, blommar juni–augusti och kan bli upp till 60 cm lång. Den förökar sig snabbt, men det går att begränsa genom att nypa av de vissna blommorna innan de bildar frö. Den korsar sig också lätt vilket gör att man kan få en mängd olika vackra färger på blommorna.

2. Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis

Jättedaggkåpa har stora, mjuka, ludna löv och växer till cirka 30–40 cm höjd. De gula blommorna som blommar i juni-juli har en svag men god doft. Jättedaggkåpa behöver väldigt lite skötsel och kan trivas under många år på samma plats. 

Jättedaggkåpa är bra på att självså sig och därför är det en bra marktäckare som snabbt fyller ut rabatten, och motar bort ogräset. 

3. Bergenia, Bergenia cordifolia

Bergenia får fina, rosa blommor och har en tjock stam utan löv. De stora läderartade, hjärtformade bladen som växer längs marken är ett kännetecken för växten. De förblir gröna under hela vintern. Bergenia blommar i juni-juli och ibland även redan i maj. Den är väldigt tålig och kan överleva det mesta.

4. Kungsnäva, Geranium magnificum ‘Rosemoor’

Kungsnäva kan bli upp till 35 cm lång och har vackra, blå-violetta blommor. Blomningen äger rum i juni till september och den trivs bra i halvskugga. Kungsnäva är en bra marktäckare och de vackra blå blommorna är bra för bin, fjärilar och andra insekter.

5. Funkia, Hosta

Det finns många sorters funkior med olika former och bladfärger. Blommorna växer på höga stjälkar och är rör-, klock-, eller trattformade. Färgen kan variera mycket mellan olika sorter, men är vanligtvis någonstans mellan mörkviolett till ljusblå eller vit. Funkia blir mellan 30 och 60 cm hög beroende på variation och levnadsförhållanden.

6. Höstanemon, Anemone japonica

Höstanemonen är en senblommande perenn med vackra ljusrosa blommor. Den har en djupt rotad stam och bör helst planteras i väldränerad jord där fukt inte lagras under vintermånaderna.

7. Mjölkklocka, Campanula lactiflora

Mjölkklockan har ljuslila stjärnformade blommor och blir upp till 80–150 cm hög. Den blommar i juli–augusti och trivs perfekt i halvskugga. 

8. Gul fetknopp, Sedum acre

Gul fetknopp växer vilt på öppna sandjordar och vid vägkanten, och sprider sig snabbt i torr och varm jord. Bladen är saftiga med vattenfyllda celler som gör dem tjocka, och de små blommorna är stjärnformade och gula. Den blir mellan tre och sex cm hög och är giftig.

9. Taklök, Sempervivum

Taklök är suckulenter som tål stark torka och svår kyla, men de klarar inte av att stå blött. Marken där taklökarna växer kan vara mager men måste vara dränerad. De är lämpliga som marktäckare eftersom de lätt täcker stora, torra områden.

Taklöken har tjocka gröna blad som sitter nära varandra i bladrosetter. Om de är varma och torra får de ofta rödbruna färger. Blommorna är stjärnformade, sitter på höga blomstjälkar och blommar under sensommaren.

10. Kinesisk kärleksört, Hylotelephium spectabile

Den kinesiska kärleksörten kännetecknas av sina stora, vita eller rosa blommor i augusti och sina blågröna och ovala blad. Kinesisk kärleksört är normalt 30–50 cm hög och 20–40 cm bred, och trivs bra i halvskugga.

Läs också: 10 vackra perenner som är omöjliga att döda

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar