Spara pengar och energi med nytt värmesystem
Att byta direktel mot vattenburetsystem är ett kostsamt ingrepp, man kan räkna med runt 75 000 -100 000 kronor för ett hus på 150 kvm. För att konvertera bort elen kan man ansöka om bidrag från länsstyrelsen. Bidraget är idag på maximalt 30 000 kronor per hushåll.

Modern design som värmer. Snygg och modern elradiator med inbyggd dag- och nattsänkning. Finns i färgerna röd, vit, silver och svart. Elektronisk termostat. LED display. Adax Neo. Pris från 1 500 kronor. Adax.
Se över termostaterna
Vad kan man göra för att spara pengar och värna om miljön?
– Det enklaste man kan göra är att se över termostaterna på sina radiatorer, säger Jan Lemming som arbetar som energirådgivare i Uppsala och Knivsta kommun. Nya termostater får bort övertemperaturer i hemmet, till exempel genom solinstrålning, många gäster, om ugnen är på eller om man eldar i kaminen. Detta ger en jämn värme i hela huset och ju jämnare temperatur det är, desto effektivare använder man energin.
Har du gamla elradiatorer kanske du känner igen problem som ojämn temperatur, knäppningar och heta ytor. Det är ett tecken på att termostaterna inte fungerar som de ska. Nya radiatorer är tysta, sprider en jämn behaglig värme och blir inte för varma.
– Däremot är det en myt att oljefyllda radiatorer är energisnålare än andra, säger Jan Lemming.
Läs mer: ”Varför låter mitt element?”
Tänk på isoleringen
Det är också viktigt att komma ihåg att energianvändningen beror mycket på hur väl huset är isolerat. Det gäller att även ha isoleringen i åtanke när man ser över energiåtgång och funderar på att byta värmekällor. Glöm inte heller bort effekten av att sänka temperaturen. Varje grads ökning eller minskning ger 5-7 procents mer eller mindre energianvändning.
Hur minskar man elåtgången i ett hus med direktverkande elvärme?
– Har man redan fungerande radiatorer kan man satsa på ett centralt styrsystem, säger Jan Lemming. Det sparar cirka 5 procent av elbehovet för värme beroende av hur mycket medeltemperaturen i huset kan sänkas. Kostnaden för ett sådant system, inklusive installation, är cirka 7 000 – 13 000 kronor.
Om det finns en skorsten och planlösningen är öppen kan en pelletskamin klara en stor del av värmebehovet.
En uteluftsvärmepump (komfortvärmepump) kan också vara en lönsam investering. Besparingen blir cirka 5 000 kWh/år enligt konsumentverket.




Läs mer: Eleganta och ekonomiska element
Energisnåla styrsystem
Med styrsystem kan man anpassa värmen i hela eller delar av huset. Det finns två olika typer av styrsystem; centraliserat eller decentraliserat. Centrala styrsystem reglerar temperaturen centralt i hela huset med hjälp av en givare. Ett decentraliserat styrsystem reglerar vissa funktioner centralt, till exempel nattsänkning, medan rumstemperaturen regleras via radiatorns egen termostat. Fördelen med det decentraliserade systemet är att temperaturen och nattsänkningstemperaturen ställs in individuellt i varje rum.
Vad det gäller besparingar brukar man säga att man spar cirka 5 procent per grad man sänker. Så det avgörande handlar till slut om vanor och komfort. Såklart en stillasittande person vill ha det varmare hemma än en familj som kanske är på språng mest hela dagen.
Moderna styrsystem möjliggör att man kan kontrollera husets energikostnad på ett bättre sätt. Styrsystemet ställs in på en panel och där kan man bestämma dygnsrytm och veckorytm. Är man bortrest en längre tid kan man ställa in den så att husets uppvärmning påbörjas några timmar innan man kommer hem.
Vill man kan man även strypa värmen helt i ett rum, om man till exempel önskar ett riktigt kallt sovrum.


Välj rätt effekt på elementet
När man talar om värme på element talar man om effekt. Välj effekt utifrån behovet av värme i det rum de ska installeras. Effektbehovet beror på rummets storlek, men sen påverkar även husets isolering och antal fönster och storleken på dessa vilken effekt du bör välja. Det bästa och säkraste sättet är att anlita en elinstallatör. Då kan denne hjälpa dig med räkna ut rätt effekt och även sköta själva installeringen.
I hus med direktverkande elelement regleras värmen oftast av en termostat på varje radiator. Termostaten ska slå av elementet när det är lagom varmt och slå på igen när temperaturen sjunker. Ett elelement som slår till och från ofta ger en jämn rumstemperatur, och det är just detta som sparar pengar och miljö.
Läs mer: Så städar du ditt element
Köpråd för nya radiatorer
- Det lönar sig att satsa på en bra elektronisk termostat eftersom det ger jämnare värme.
- Nya element bör vara försedda med eller förberedda för funktion för sänkning mellan komfort och spartemperatur. Använd spartemperatur när du är borta längre perioder och kanske på natten eftersom man dessutom sover bättre i lägre temperatur.
- Välj element så breda att de täcker hela fönsterbredden för att undvika kallras.
- Element som monteras där små barn vistas skall vara av en typ med låg yttemperatur. Nya radiatorer som är rätt dimensionerade efter rummets energibehov ger aldrig den yttemperatur som gamla gjorde.
- Köp radiatorer av känd tillverkare som finns kvar om problem skulle uppstå.
Spara energi genom:
- Ett bra styrsystem
- En bra termostat
- Rätt temperatur inne
Vill du veta mer:
Energimyndigheten
Energirådgivningen
Konsumenternas Elrådgivningsbyrå
Konsumentverket
Länsstyrelserna
Köpinformation:
Glen Dimplex Nordic
LVI Produkter
Pax Electro Products
Vi i villa tipsar dig