Renoveringsresan – bastudrömmar

Dags att renovera källaren hemma hos familjen Roswall/Ekander som bland annat bygger en bastu och en tvättstuga. Se före-bilderna och läs mer om tankarna kring projektet.

Vår källare, i dess befintliga skicka när vi köpte rucklet, kan närmast beskrivas som ett totalt vrak. Tänk katakomber så är ni nära. Mikael, min kära sambo, kunde knappt med att gå ner i källaren men ändå var det nästan det här våningsplanet vi hade mest prat om. Får man till källaren får man liksom till en extra bonusdel till huset och när man kommer från lägenhet är extra utrymme något man längtar mycket efter.

På vår källarlista stod följande: 

  • Grovingång med mycket upphäng för kläder, skor, förvaring samt hund-avtvättning.
  • Tvättstuga där man förutom att tvätta även kan hänga tvätten. Dödligt trött på blöt tvätt i vardagsrummet.
  • Bastu – lyx absolut, men för oss är det ett familjehäng extra allt som vi verkligen uppskattar.

Det här är vårt utgångsläge:

Trångt med dörrar till höger och vänster. Ingen större fukt men ALLT måste göras om från grunden.

Ganska långt ifrån tvättstugedrömmen… Men potential finnes! Allting går!

Det här projektet har varit så krävande och långdraget att vi måste det i några olika delar där vi börjar med tvättstugan och bastun. Först rensade vi, givetvis, sen tog vi tag i golvet. Ett bra underlag är alltid en bra grund.

 

Läs även: ”Hur bygger jag bastun rätt?” – Vi i Villas expert svarar.

 

Vi grundar för bastu med dusch – och lägger in ett klinkergolv. Det ni skådar i utkanten är vårt garage. Återkommer till detta utrymme.

 

Vi kunde inte riva hela väggen mellan de två små ursprungsrummen men vi kapade en del samt tog bort någon konstig form av hemmagjord isolering – det blir direkt ljusare och öppnare. Att ta bort nästan alla dörrar var också något vi gjorde direkt. En källare behöver luft. Delen till vänster blir tvättstuga och delen till höger ska bli bastu. Det här är översta bilden efter vår renovering.

Åkte till Fredells och fick experthjälp med vår bastuplanering. Något jag varm rekommenderar – det är en hel del att ta hänsyn till vad gäller materialval beroende på vilken bastutyp du är men också vilka förutsättningar utrymmet har. Ovärderligt om ni frågar mig.

 

Medan jag gick runt på inspirationsrunda hade Mikael möte med bastuexperter som hjälpte oss med alltifrån skräddarsydd ritning till skillnader i material, lavar och aggregat. En hel värld utav möjligheter och väldigt tryggt och skönt att få sådan proffsig och kunnig hjälp. Dyrast är inte alltid bäst men man behöver tänka på vilket behov man har. För mig var valet av träslag viktigt, jag vill ha en bastu lite som den vi hade hemma när jag växte upp. Glasväggar och ”lyx” är inget för oss. Vi sportar mycket och tycker om att vara utomhus året runt och vill ha en bastu som går att värma upp på minimalt med tid. Det för det icke om man väljer glasväggar kan jag berätta på en gång.

Det som är så roligt med Fredells är det otroliga utbudet. Virke i mängder, verktyg absolut men också inspirerande inredning och detaljer likt dessa till bastun. Nu är bygget igång! Uppdatering 2.0 kommer alldeles snart!

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar