Renoveringsresan – bastudrömmar

Dags att renovera källaren hemma hos familjen Roswall/Ekander som bland annat bygger en bastu och en tvättstuga. Se före-bilderna och läs mer om tankarna kring projektet.


Vår källare, i dess befintliga skicka när vi köpte rucklet, kan närmast beskrivas som ett totalt vrak. Tänk katakomber så är ni nära. Mikael, min kära sambo, kunde knappt med att gå ner i källaren men ändå var det nästan det här våningsplanet vi hade mest prat om. Får man till källaren får man liksom till en extra bonusdel till huset och när man kommer från lägenhet är extra utrymme något man längtar mycket efter.

På vår källarlista stod följande: 

  • Grovingång med mycket upphäng för kläder, skor, förvaring samt hund-avtvättning.
  • Tvättstuga där man förutom att tvätta även kan hänga tvätten. Dödligt trött på blöt tvätt i vardagsrummet.
  • Bastu – lyx absolut, men för oss är det ett familjehäng extra allt som vi verkligen uppskattar.

Det här är vårt utgångsläge:

Trångt med dörrar till höger och vänster. Ingen större fukt men ALLT måste göras om från grunden.

Ganska långt ifrån tvättstugedrömmen… Men potential finnes! Allting går!

Det här projektet har varit så krävande och långdraget att vi måste det i några olika delar där vi börjar med tvättstugan och bastun. Först rensade vi, givetvis, sen tog vi tag i golvet. Ett bra underlag är alltid en bra grund.

 

Läs även: ”Hur bygger jag bastun rätt?” – Vi i Villas expert svarar.

 

Vi grundar för bastu med dusch – och lägger in ett klinkergolv. Det ni skådar i utkanten är vårt garage. Återkommer till detta utrymme.

 

Vi kunde inte riva hela väggen mellan de två små ursprungsrummen men vi kapade en del samt tog bort någon konstig form av hemmagjord isolering – det blir direkt ljusare och öppnare. Att ta bort nästan alla dörrar var också något vi gjorde direkt. En källare behöver luft. Delen till vänster blir tvättstuga och delen till höger ska bli bastu. Det här är översta bilden efter vår renovering.

Åkte till Fredells och fick experthjälp med vår bastuplanering. Något jag varm rekommenderar – det är en hel del att ta hänsyn till vad gäller materialval beroende på vilken bastutyp du är men också vilka förutsättningar utrymmet har. Ovärderligt om ni frågar mig.

 

Medan jag gick runt på inspirationsrunda hade Mikael möte med bastuexperter som hjälpte oss med alltifrån skräddarsydd ritning till skillnader i material, lavar och aggregat. En hel värld utav möjligheter och väldigt tryggt och skönt att få sådan proffsig och kunnig hjälp. Dyrast är inte alltid bäst men man behöver tänka på vilket behov man har. För mig var valet av träslag viktigt, jag vill ha en bastu lite som den vi hade hemma när jag växte upp. Glasväggar och ”lyx” är inget för oss. Vi sportar mycket och tycker om att vara utomhus året runt och vill ha en bastu som går att värma upp på minimalt med tid. Det för det icke om man väljer glasväggar kan jag berätta på en gång.

Det som är så roligt med Fredells är det otroliga utbudet. Virke i mängder, verktyg absolut men också inspirerande inredning och detaljer likt dessa till bastun. Nu är bygget igång! Uppdatering 2.0 kommer alldeles snart!

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar