Såpa – perfekt allrengöringsmedel med underbar doft

Skippa dyra, kemiska rengöringsmedel! Att städa med såpa är ett miljövänligt alternativ som är bra både för dig själv och miljön.

Rengöringssprej trasmatta

Vad ska man använda som rengöringsmedel om man vill satsa på något som är miljövänligt och snällare för plånboken? Svaret är såpa! Såpa innehåller inga skadliga kemikalier och du kan till exempel använda produkten för att skura trägolvet, rengöra trasmattan och använda när det är dags att rengöra kök och badrum. 

Såpa framställs med animaliska eller vegetabiliska fetter och kokas tillsammans med lut och vatten, och går att köpa i din matbutik. Som bonus doftar såpa underbart också! Här är våra bästa tips om du vill städa med produkten. 

Rengöringssprej med såpa

Är du sugen på att testa att städa med såpa? Allt du behöver göra är att blanda ut såpan med några få ingredienser i en sprejflaska, sedan är det bara att börja städa. 

Badrumsrengöring: 

  • 2 dl vatten
  • Saft av en citron
  • 1 skvätt såpa
  • 1 dl ättikssprit

Hushållssprej:

  • 5 dl vatten
  • ½ kapsyl såpa

Såpa i trädgården? Ja, för att bekämpa bladlöss!

Såpa går även bra att använda utomhus. 

Har du problem med bladlöss i trädgården? Då kan du testa att bekämpa bladlössen med såpvatten. Spreja inte när solen lyser, då kan bladen få brännskador. Spreja enbart på lössen, inte över stora områden. Vi går igenom mer exakt hur du gör i vår artikel om hur du bekämpar bladlöss, och där delar vi även med oss av ett enkelt recept på såpvatten. 

Såpskura golv och altan

Såpa är även ett perfekt rengöringsmedel när det är dags att göra rent trägolv eller altan. Satsa på linoljesåpa, den här såpan är fet och skyddar golvet – och lyckas även trolla bort de mest ingrodda fläckar. 

Vill du skura golven? Klicka på länkarna nedan för att komma till den guide du är intresserad av:

Bonustips!

Missa inte heller vår guide där vi går igenom hur du såpskurar trasmattor med såpa


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar