Därför ska du aldrig gå in med skorna på!

Skippa skor inomhus, även om du bara ska hämta något snabbt, om du vill undvika att få in bakterier och kemikalier i ditt hem. Så här snuskiga är dina skor egentligen!

skor i hallen


Dina skor är mycket smutsigare än du tror. Många av oss har förmodligen en oskriven regel om att ta av sig skorna när vi kommer hem för att slippa behöva ta fram dammsugaren oftare än vi redan gör.

Men många av oss bryter nog mot denna regel när vi måste skynda oss in med matvarorna eller hämta det vi glömde på vägen ut genom dörren. För det gör väl inget, när ingen synlig smuts och smuts lämnas kvar, eller hur?

Vetenskapens svar är: Jo, faktiskt!

Det säger vetenskapen

Även om skorna ser rena ut med blotta ögat är detta knappast sant. En studie av forskare vid University of Arizona visar att våra utomhusskor har massvis med bakterier. I genomsnitt finns det 421 000 bakterier på våra skor! I studien hittades nio olika typer av bakterier, och dessa typer av bakterier kan potentiellt orsaka infektioner i magen, ögonen och lungorna.

Dessutom visade studien att bakterierna lever längre på våra skor än på andra ställen. Detta beror på att bakterierna lever på den smuts vi går runt i.

Läs också: Därför ska du ALDRIG välja ett läderfodral till din mobil

Bakterier i hemmet

Studien från University of Arizona visade också att bakterierna fastnade på golvet i mer än 90 % av testförsöken. Mattor fick också högre poäng på bakterier än släta ytor, där fastnade det alltså mer.

E. coli-bakterier

En av de oroande bakterierna är E. coli, även känd som tarmbakterier. E. coli-bakterien hittades på hela 27 procent av skorna i studien. E. Coli-bakterier kommer ofta från det vi går omkring i, till exempel fågelspillning, hundbajs eller det bakterieinfesterade golvet på offentliga toaletter.

Kemikalier och gift i vardagsrummet

Förutom att bära med sig bakterier kan våra skor samla in gifter från till exempel gräsmattan eller vägen. Regnvatten på vägen kan innehålla bensin och kemikalier som kan sätta sig under skon och föras in i hemmet.

Detsamma gäller gräsmattan, som kan gödslas med kemikalier som är ovälkomna inom hemmets fyra väggar.

Använd ditt sunda förnuft

Enligt Steffen Glismann från Epidemiologiavdelningen vid National Serum Institute minskar den potentiella risken för infektion avsevärt om vi följer vårt sunda förnuft. Vi går ju till exempel inte in med smutsiga skor och trampar runt på mattan, efter ha råkat trampa i hundbajs.

Hur du håller ditt hem fritt från bakterier

Om du vill undvika att ta med dig bakterier och kemikalier in i ditt hem kan du följa de här fyra tipsen:

1. Lämna skorna vid dörren eller bär dem till skohyllan.

2. Tvätta händerna efter att du har rört vid dina skor.

3. Rengör dina skor regelbundet.

4. Be dina gäster att ta av sig skorna innan de går in.

Den bästa bakteriedödaren är tvättmaskinen. Tvätta dina skor i kallt vatten och med lite tvättmedel. Om skorna inte tål det kan du torka av dem med desinfektionsmedel.

Källa: University of Arizona

Läs också: Sluta drick direkt från burken – så snuskig är den!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar