Jennie Walldén: ”Jag kände mig udda och rotlös”

När Jennie Walldén var sex år adopterades hon till Sverige. Redan som tioåring började hon laga mat. 
– Då var det mest spaghetti och köttfärssås. När jag som vuxen hittade tillbaka till det koreanska köket blev det en länk till mitt ursprung och mina rötter.
Nu skapar hon sin asiatiska matmagi hemma vid köksön i Skånevillan.

jennie walldén

I kocken Jennie Walldéns villa utanför Malmö är det vid köksön allting händer.

– Vi hänger här när gästerna kommer, tar en fördrink och äter finger food. Och så är det min arbetsplats där jag skriver recept, lagar mat och spelar in, säger hon.

Jennie Walldén i köket
Jennie väcker lusten i köket!

Sedan vinsten i tv-programmet Sveriges mästerkock 2013 har Jennie inspirerat många att börja laga asiatisk mat genom sina kokböcker, tv-inslag och sociala medier. Med sin bakgrund inom marknadsföring hittade hon snabbt en lucka att fylla:

– Då var det inte så många svenskar som lagade asiatiskt hemma. Visst fanns det kinakrogar, och asiatiska livsmedelsbutiker, men det var framför allt asiaterna själva som handlade där. Nu är det många svenskar som går dit. Och en del vanliga matbutiker har nästan lika stor sektion för asiatiskt som för tacos! säger hon entusiastiskt på bred skånska. 

Mörkt, rustikt porslin ger snygg kontrast mot vitt ris och nudlar.

Matlagningen började hon med redan i Sydkorea, landet hon adopterades från som sexåring.

– När jag bodde i Korea hade vi det inte så jättefett. Mormor, som bodde på landet, brukade passa mig, men då fanns det aldrig tid att leka. Istället fick jag vara med i köket, och i trädgårdslandet, där hon odlade massor av grödor. Det blev antingen inlagt som kimchi eller fermenterat på annat sätt, eller så åt vi det direkt. Jag fick hjälpa till och smaka av, och kände mig viktig i hennes kök.

Familjens 3 älsklingsrätter!

  1. Tonkatsu – Japansk panerad schnitzel med ris och en kålsallad, och krämig sesamdressing.
  2. Bulgogi – Kött marinerat med päron, serverat i salladsblad med såser, kimchi och inlagda, marinerade grönsaker.
  3. Korean fried chicken – Barnens absoluta favorit! Var inte rädd för att fritera, bara du har ett lock till hands och en spis du har kontroll över!

Sedan kom Jennie till en svensk familj där mamma Berith var väldigt road av matlagning. Jennie fick börja laga mat själv när hon var tio, en gång i veckan när Berith jobbade sent. 

– Då var det mest spaghetti, ganska blaskig köttfärs och köttbullar som trillade sönder.

Laga Jennies mat: Chapche – koreanska sötpotatisnudlar med sesam och grönt

jennie walldéns kök
”Mina barn lagar mat med mig en gång i veckan, det är en trevlig grej att göra tillsammans.”

Läs också: Prova korbonara – en carbonara med nudlar!

Men Jennie stortrivdes vid spisen och experimenterade vidare. Matlagningen blev ett sätt att återknyta till rötterna.

– Mina svenska föräldrar hade redan två biologiska barn. Jag var lite udda i familjen och kände mig rotlös. När jag sedan hittade tillbaka till den koreanska maten, som jag mindes från min barndom, fick jag en länk till mitt ursprung. Maten blev uppskattad av alla, och då blev det ju ännu roligare!

Knepen för godaste nudlarna!

Så slipper du att nudlarna blir till en stor klump i woken:
Skölj av nudlarna i iskallt vatten när du har kokat dem, så att all stärkelse försvinner och tillagningen avstannar, annars klibbar de ihop sig!
Om det är långa nudlar kan man ta en sax och klippa ett kryss i nudlarna när de ligger i silen. Då är det lättare att blanda dem med övriga ingredienser.

Jennie visar runt i huset, som går i ljusa, sobra färger. Stilen är modern och avskalad med asiatiska inslag, som exempelvis ett gammalt kinesiskt skåp med lådor fyllda av ätpinnar.

– När vi köpte den här nybyggda villan tänkte vi att det skulle vara en plats där vi mellanlandade medan vi letade efter ett funkishus, något jag alltid har drömt om. Men sedan växte barnen upp och vi fick vänner här, så nu är vi fast i huset, och trivs jättebra!

Jennie Walldén i trädgården
Jennie gör kimchi nästan lika ofta som en koreansk hemma- fru: ”Jag och min man är väldigt glada i kimchi – men det är inte barnen!”

Vi går från köket mot altanen, där Jonas håller på att renovera uteköket, och slår oss ner i utemöblerna, med utsikt över trädgården därJennie kan skörda äpplen, körsbär, persikor och valnötter.

– Jag odlar väldigt mycket! Jag har en liten provensalsk örtagård, och fyra pallkragar där jag odlar kålrabbi, zucchini och sallat, både plocksallat och en asiatisk blandning. 

Hon dukar fram en fräsch nudelsallad med krispiga rädisor och jordnötter, smaksatt med koriander, fisksås och lime. I sin femte kokbok, som just kommit ut, lägger hon fokus helt på nudlar. 

”Smaksättningen gör den stora skillnaden”

Jennie Walldén

– Nudlar kan vara allt från billig studentmat till en festmåltid. Och så finns det så många olika sorter! I Thailand och Vietnam är det vanligast med ris- och glasnudlar, för där växer det mycket ris och mungbönor. I norra Kina äter man framför allt vetenudlar. Jag gillar alla sorter, för de passar till olika saker, men vurmar extra för koreanska sötpotatisnudlar. De är lite mer studsiga i konsistensen.

Laga Jennies mat: Heta vitlöksräkor med risnudlar

På tv får Jennie maten att se härligt lättlagad ut. Och har man bara ett basskafferi med smaksättare hemma behöver man inte köpa på sig så många fler ingredienser för att lyckas, menar hon.

– Man kan ju göra en asiatisk wokrätt med svenska råvaror som lök, morot, purjo och kål. Det är smaksättningen som gör den stora skillnaden!

Vanliga misstag i köket!

  • För låg värme, då blir maten kokt i stället för stekt!
  • För många saker i pannan på samma gång, då blir det också kokt.
  • Att man inte vågar trycka på med kryddorna! Asiatisk matlagning handlar om att hitta balansen mellan grundsmakerna och intensivt kryddade såser.
  • Salt i vattnet när man kokar nudlar eller ris. Nudlarna/riset ska vara något som neutraliserar munnen om det andra är väldigt hett, salt eller sötsyrligt.
Visa mer
Visa mindre

Det asiatiska basskafferiet

Vill du laga asiatiskt bör du ha dessa ingredienser hemma, tipsar Jennie:

Japansk soja, ostronsås, sriracha (het sås), sesamolja, vinäger, chiliflakes, fisksås, vitlök och ingefära.

Välanvända ätpinnar.

Tips!

Du hittar massor av Jennies recept på Koket.se och Instagram: @jenniewallden

Om Jennie Walldén

Namn: Jennie Walldén.
Ålder: 46 år.
Gör: Är tv-kock, krögare och kokboksförfattare.
Bor: I villa utanför Malmö.
Familj: Maken Jonas, sönerna Douglas, 15, och Dante, 13.
Aktuell med: Kokboken Nudlar, ny kanal på Youtube och Tiktok. Driver tillsammans med sin man re­­staurang Namu i Malmö som serverar mat med både koreanska och svenska influenser. (Namu betyder träd på koreanska och är en symbol för Jennies rötter!)


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar