Sveriges Mästerkock 2023, Nazuk Turdieva, bjuder på ceviche, en citrusmarinerad fisksallad som passar både som förrätt och på ett buffébord med mellanrätter.
– Jag tycker det är väldigt gott med ceviche, speciellt på sommaren, som en härlig förrätt. Den här rätten uppskattas av alla som äter den. Den är fräsch, men har ändå mycket smak. Fisken tillagas av syran i citrusfrukterna, och är väldigt lätt. Jag ville ge den lite krisp och kropp, därför tyckte jag att jordärtskocka var gott att ha till, som är en varm och trygg smak, säger Nazuk.
Du behöver:
4 portioner, ca 30 minuter
OBS! Tänk på fisk som ska ätas rå först bör har varit frusen i minst tre dagar. Torskryggen i receptet bytas ut till valfri rå fisk.
Ceviche:
- ca 250 g torskrygg
- 1 grapefrukt (juice)
- 3 lime (juice)
- 1 vitlöksklyfta
- ca 5 cm ingefära
- 1 rödlök
- salt
Jordärtskockschips:
- 200 g jordärtskockor
- 1⁄2 liter matolja
- 1⁄2 kruka koriander
- 100 g physalis
- 1 grapefrukt
Gör så här:
Ceviche:
1. Skär torskryggen i lagom stora munsbitar.
2. Skala ingefära och vitlök och mixa med lime- och grapefruktjuice. Salta rikligt.
3. Skär rödlöken i tunna skivor och blanda med fisk och lime- och grapejuice.
4. Ställ i kylen i cirka 20 minuter.
Jordärtskockschips:
1. Skala jordärtskockorna och skär dem lövtunt, gärna med mandolin. Hetta upp olja till cirka 160 grader och fritera jordärtskockschipsen till gyllenbrun färg. Ta upp dem med hålslev och låt chipsen rinna av på hushållspapper.
2. Filea grapefrukten och dela varje klyfta i 3 bitar.
3. Dela physalisen i halvor.
4. Grovhacka koriander.
5. Fördela cevichen på 4 tallrikar. Toppa med physalis, grapefrukt, friterad jordärtskocka och hackad koriander.