Chokladtårta med vit chokladgrädde

Litet kalas? Bjud på en halv – men dubbelt så tjusig – chokladtårta. En riktig dröm, dekorerad med chokladkulor och spritsad grädde.

chokladtårta

Den här chokladtårtan är helt oemotståndlig, både i smak och utseende. Du bakar den i en vanlig springform, delar den på mitten och får två lager att lägga på varandra, med en lekfull topping. En maffig uppenbarelse som blir perfekt till den lilla festen!

Den vita chokladgrädden som dekorerar tårtan behöver stå några timmar i kylen innan den kan spritsas till fina bollar, så förbered gärna grädden dagen innan, tipsar bakprofilen och spritsproffset Emma Brink Rask.

Naken chokladtårta med vit chokladgrädde

Du behöver:

(10 bitar)

Vit chokladgrädde:

  • 150 g vit choklad
  • 3 dl vispgrädde

Chokladkaka:

  • 3 dl vetemjöl (180 g)
  • 2 ¼ dl strösocker (200 g)
  • ½ dl kakao (20 g)
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk Nescafé espresso-snabbkaffepulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk vitvins- eller äppelcidervinäger
  • ¾ dl neutral olja, t ex mat-, solros-, majs- eller rapsolja
  • 2 ¼ dl varmt bryggkaffe
  • smör till formen

Garnering:

  • chokladkulor i olika storlekar, t ex Lindt Lindor-kulor och Maltesers

Gör så här:

  1. Vit chokladgrädde: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills all choklad har smält. Lägg plastfolie på chokladgräddens yta och låt bunken stå i kylen över natten eller i minst 6 timmar. Det är viktigt att folien läggs direkt på ytan annars kan det bildas ”skinn” på grädden.
  2. Chokladkaka: Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader över- och undervärme. Fäst ett bakplåtspapper i botten på en springform och smörj kanten med smör.
  3. Rör samman mjöl, socker, kakao, salt, espressopulver och bikarbonat i en bunke. Tillsätt vanilj, vinäger, olja och kaffe och rör om till en jämn smet.
  4. Häll smeten i springformen och grädda i 18–20 minuter i nedre delen av ugnen. Känn med en trästicka i mitten av kakan, om den är torr när du drar ut den är kakan klar. Låt kakan svalna helt. Lossa den sedan från formen och dela den tvärs över på mitten.
  5. Montering: Vispa upp chokladgrädden tills den blir tjock och krämig. Häll över den i en spritspåse med en stor rund tyll.
  6. Lägg den ena tårtbottnen på ett fat. Spritsa bollar med vit chokladgrädde över hela ytan och lägg på den andra bottnen. Spritsa ut resten av chokladgrädden som bollar.
  7. Garnera med chokladgodis i olika storlekar.
chokladtårta

Receptet på naken chokladtårta är hämtat från boken ”61 kakor i en form” av Emma Brink Rask (Polaris fakta, 2023).

Sugen på mer från Emma Brink Rask? Läs också: Busenkel persikopaj – fruktigt gott fika!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar