Gott och bubbligt i glaset – här är 5 vintips till nyårskvällen

Här kommer fem vintips till nyårskvällen från populära sommeliern Maria Torén.

Champagne nyår

Passa på i god tid innan nyår att fundera på vad ni vill äta och dricka så att dina dryckesval finns kvar på hyllan. Och vad ska man ge till släktingen som älskar mat och dryck? Här tipsar sommeliern Maria Torén om decemberviner inklusive ett riktigt gott alkoholfritt bubbel.

Nyårsviner och ett alkoholfritt bubbel

Julklappsflaskan

Le Volte dell’Ornellaia Art nr 32472, 179 kr

Vi har väl alla en person i släkten som är lite mer gourmet än övriga, som älskar att kombinera mat och dryck. Till den personen kommer här ett rödvinstips från Italien. En flaska som både kan drickas nu eller sparas.

Detta vin från Toscana kallas för en ”Super Tuscan”. Det är nämligen inte gjort till 100% på områdets klassiska druva sangiovese utan innehåller druvor som vanligtvis förknippas med Bordeaux. Här får du ett vin med toner av mörka körsbär, plommon och salvia som avslutas med lagom strävhet. Elegans och djup som passar perfekt till nyårsvarmrätten med en god köttbit och rödvinssås.

Fransmännens egen vitvinsdruva

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet Art nr 79175, 115 kr

Det är få som känner till druvan picpoul. Men om du befinner dig i Languedoc, den delen av södra Frankrike som vetter mot Spanien, så kommer du garanterat bli serverad denna druva till ostronen. Så lägg upp godsakerna från havet och servera tillsammans med detta vin med mycket frisk smak, inslag av gröna äpplen, färska örter och citron. 

Alkoholfritt bubbel 

Oddbird Spumante non alcoholic Art nr 19019, 88 kr

Detta alkoholfria bubbel är gjort på samma sätt som en prosecco på druvan glera. Smaken är fruktig med inslag av gråpäron, honungsmelon, krusbär och citrus. Endast 4 gram socker ger det en vuxen smak. Servera gärna med vinvänliga smaker som oliver, parmesan och charkuterier.

Läs också: 10 tips: Så fixar du bästa nyårsfesten

Bubbel eller champagne på nyårsafton?

Både och säger jag. Om du har möjligheten! Men börja för all del kvällen med de äkta bubblorna tillsammans med goda tilltugg. Det bidrar till en riktigt festlig inledning. Och poppa sedan flaskan med de oäkta bubblorna till tolvslaget. 

Godast bubbel får du oftast om du väljer en flaska som är gjord enligt champagnemetoden. Det innebär att vinet har fått jäsa en andra gång på flaskan och det är då bubblorna bildas. Jästen från jäsningen bidrar med den ”brödiga” smak som man ofta förknippar med champagne. 

Beaumont des CrayèresArt nr 7891, 259 kr

Detta är en elegant champagne med fruktig smak med inslag av röda äpplen, citrus och härliga toner av rostat bröd. Allt det man vill ha av en champagne, till ett väldigt rimligt pris. Duka fram till löjromschips eller en Toast Skagen.

Fruitière Vinicole D’Arbois, Crémant du Jura Art nr 2426, 149 kr

Bubbel från Jura i östra Frankrike som har legat på sin jästfällning i ett år (det är bra!). Det är producerat på samma sätt som en champagne och gjord på klassiska champagnedruvor, chardonnay och pinot noir. Fruktigt, krispigt och fin syra. Ett perfekt bubbel till tolvslaget eller till förrätten med skaldjur.

Om Maria Torén

Maria Torén är populär sommelier med passion för smaker, dofter och att njuta av det goda i livet. Hon gör det krångliga med vinprovning enkelt. Följ henne på instagram @sommelier_maria där hon bjuder på live-vinprovningar på fredagar och delar med sig av sina favoriter. 

Visa mer
Visa mindre

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar