Kronhjort – så lagar du det goda köttet

Kronhjort är ett uppskattat viltkött. Här bjuder vi på några viktiga fakta om djuret och ett smaskigt recept!

Kronhjort, som också kallas för kronvilt, är Sveriges näst största hjortdjur efter älgen, men inte lika känd. Kronhjorten, Cervus elaphus, är rödbrun om sommaren, gråbrun på vintern, och lever framförallt i skånska jordbrukslandskap och barrskogar i mellersta Sverige. Den uppskattas för sitt möra och magra kött som kan förvaras i frysen i flera år. Se bara till att så lite luft är kvar i påsen som möjligt vid infrysningen, då undviker du att köttet blir frysskadat.

Här kommer ett recept ur boken I magen på en jägare skriven av kocken Danyel Couet och yrkesjägaren Lubbe Garell. De gör kronhjortsbiffen till en rulle fylld med en blandning av bröd, vitlök, örter och parmesan, vilket gör köttet väldigt saftigt och gott.

Braciole på kronhjort

Du behöver:

(6 portioner)

  • cirka 800 g kronhjortsbiff
  • bindgarn

Fyllning:

  • 2 dl rivet formbröd
  • 0,5 dl rökt viltkött, finhackat
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1,5 dl parmesan, riven
  • 1 dl bladpersilja, finhackad
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • rapsolja
  • smör

Grönsaksmajonnäs:

  • majonnäs
  • valfria grillade grönsaker

Gör så här:

  1. Skär ett snitt på mitten längs med biffens längd, nästan hela vägen igenom, och vik upp köttet till en platt rektangel. Platta till köttet ordentligt så att det blir jämntjockt.
  2. Sätt ugnen på 120 °C.
  3. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen och bred den på köttet i ett jämnt lager. Rulla ihop köttet till en tajt rulle och bind sedan ihop den med garnet.
  4. Salta och peppra och bryn den runt om i rapsolja och en liten klick smör.
  5. Lägg sedan rullen i en ugnsfast form och ställ in i ugnen tills den når en innertemperatur på 56 °C.
  6. Låt vila i cirka tio minuter innan servering.
  7. Mixa majonnäs med valfri sort och mängd grillade grönsaker, här används grillad broccoli.
  8. Servera rullen skivad med majonnäsen och valfritt tillbehör, till exempel en god risotto med mycket parmesan i.

I magen på en jägare av Daniel Couet och Lubbe Garell (Mondial, 2023).

Visste du att en kronhjort …

  • … under dagtid söker skydd i skogen och under natten letar mat på fält och hyggen.
  • … lever av bland annat gräs, örter, löv, svamp, kvistar, bok- och ekollon, och bark av bok och gran. Dessutom äter den även säd, morötter och potatis – till många bönders förtret.
  • … är fullvuxen när den är mellan 6–8 år, men kan bli uppåt 16 år om den överlever jakten.
  • … har ett av de mest kraftfulla brölen bland svenska djur. Människor kan ibland höra det på en halv mils avstånd.
  • … som har fyra taggar (två på var sida) kallas för gaffel. Som mest får kronhjorten vanligtvis 10–18 taggar.
  • … fäller sina horn mellan februari till april. Därefter börjar nya horn växa ut nästan direkt.

Jakttider för kronhjort

Kronhjort jagas både inom kronhjortsskötselområden, där jakten regleras i en skötselplan som fastställs av Länsstyrelsen, och på oregistrerad mark. Så här ser jakttiderna ut:

  • I kronhjortsskötselområden: 8 oktober–31 januari får hjort (vuxna handjur) jagas och 16 augusti till och med sista februari får hind och årskalv jagas.
  • Oregistrerad mark: Endast årskalvar får jagas under 16 augusti–30 september (vakt- eller smygjakt) samt 1 oktober–31 januari.

Läs också: Testa även receptet på rådjursköttbullar ur boken I magen på en jägare.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar