Det här behöver du (12 bitar):
Botten:
-
100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
-
1 1/2 dl strösocker
-
1/2 tsk vaniljsocker
-
1 1/2 dl vetemjöl
-
1/2 dl kakao
Choklad- och amarettofyllning:
-
200 g mörk choklad, finhackad
-
300 g färskost, t ex havre- eller sojabaserad
-
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
-
1 1/2 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
-
1 dl strösocker
-
1 tsk vaniljsocker
-
3/4 dl mandellikör, t ex Amaretto
-
1 dl majsstärkelse
-
1 msk kakao
Till servering:
-
Vispgrädde, t ex vispbar havre- eller sojagrädde
Läs också: Recept: No bake cheesecake
Så här gör du:
Botten:
-
Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare.
-
Lägg en rundel bakplåtspapper i en springform, 20–24 cm i diameter.
-
Pressa ner degen i botten.
Choklad- och amarettofyllning:
-
Sätt ugnen på 150 grader.
-
Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad.
-
Vispa ihop smält choklad med övriga ingredienser i en bunke.
-
Häll ner smeten över botten i formen och grädda i 90 minuter. Ta ut och låt svalna helt, gärna i kylskåpet.
-
Servera cheesecaken med vispad grädde.
Receptet kommer ur boken Baka veganskt: från brownie och cheesecake till kanelbullar och semlor (Bokförlaget Semic) av Mattias Kristiansson.