Lyxig amarettocheesecake

En av Sveriges största vegoprofiler, Mattias Kristiansson, bjuder här på ett lyxigt recept för den baksugna: Amarettocheesecake. Receptet är dessutom helt veganskt! 


Det här behöver du (12 bitar):

Botten:

  • 100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

  • 1 1/2 dl strösocker

  • 1/2 tsk vaniljsocker

  • 1 1/2 dl vetemjöl

  • 1/2 dl kakao

 

Choklad- och amarettofyllning:

  • 200 g mörk choklad, finhackad

  • 300 g färskost, t ex havre- eller sojabaserad

  • 2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde

  • 1 1/2 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt

  • 1 dl strösocker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 3/4 dl mandellikör, t ex Amaretto

  • 1 dl majsstärkelse

  • 1 msk kakao

 

Till servering:

  • Vispgrädde, t ex vispbar havre- eller sojagrädde

 

 

Läs också: Recept: No bake cheesecake

 

Så här gör du:

Botten:

  1. Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare.

  2. Lägg en rundel bakplåtspapper i en springform, 20–24 cm i diameter.

  3. Pressa ner degen i botten.

 

Choklad- och amarettofyllning:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad.

  3. Vispa ihop smält choklad med övriga ingredienser i en bunke.

  4. Häll ner smeten över botten i formen och grädda i 90 minuter. Ta ut och låt svalna helt, gärna i kylskåpet.

  5. Servera cheesecaken med vispad grädde.

Receptet kommer ur boken Baka veganskt: från brownie och cheesecake till kanelbullar och semlor (Bokförlaget Semic) av Mattias Kristiansson.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar