Morotskaka som räcker till många!

Denna saftiga morotskaka toppas med en fräsch färskostmousse och bakas i långpanna – perfekt till ett större kalas!

Morotskaka i långpanna

Morotskaka

(24 bitar)

Du behöver

300 g morötter

6 ägg

270 g strösocker (3 dl)

270 g neutral olja (3 dl)

270 g råsocker (3 dl)

360 g vetemjöl (6 dl)

100 g hasselnötsmjöl (2 dl) – kan bytas till vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 msk bakpulver

3 tsk malen kanel

2 tsk malen kardemumma

3 tsk malen ingefära

1⁄2 tsk salt


Färskostmousse:

600 g grädde

300 g färskost

2–3 dl florsocker, efter smak

rivet skalfrån 1 ekologisk apelsin eller lime

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader. Förbered en långpanna, 30 x 40 cm med höga kanter, med bakplåtspapper. Skala och riv morötterna.

2. Vispa ägg och strösocker ljust och luftigt, vänd i oljan. Blanda resten av ingredienserna, förutom morötterna, i en separat bunke och vänd försiktigt ner dem i smeten.

3. Tillsätt de rivna morötterna och fyll långpannan med smeten.

4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 50–60 minuter. Testa med en sticka, kakan ska inte vara kladdig.

5. Låt kakan svalna helt innan du lägger på färskostmoussen.


Färskostmousse:

1. Vispa ihop grädde, färskost, florsocker och citrusskal till en fluffig, spritsbar kräm. Spritsa eller bred krämen på kakan. 


Receptet är hämtat ur boken Baka i långpanna av Cecilia Hagerling Larsson (Semic, 2023)

Läs också: Baka i raketfart – gör en morotskaka i mikron!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar