Morotskaka
(24 bitar)
Du behöver
300 g morötter
6 ägg
270 g strösocker (3 dl)
270 g neutral olja (3 dl)
270 g råsocker (3 dl)
360 g vetemjöl (6 dl)
100 g hasselnötsmjöl (2 dl) – kan bytas till vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk bakpulver
3 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
3 tsk malen ingefära
1⁄2 tsk salt
Färskostmousse:
600 g grädde
300 g färskost
2–3 dl florsocker, efter smak
rivet skalfrån 1 ekologisk apelsin eller lime
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader. Förbered en långpanna, 30 x 40 cm med höga kanter, med bakplåtspapper. Skala och riv morötterna.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och luftigt, vänd i oljan. Blanda resten av ingredienserna, förutom morötterna, i en separat bunke och vänd försiktigt ner dem i smeten.
3. Tillsätt de rivna morötterna och fyll långpannan med smeten.
4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 50–60 minuter. Testa med en sticka, kakan ska inte vara kladdig.
5. Låt kakan svalna helt innan du lägger på färskostmoussen.
Färskostmousse:
1. Vispa ihop grädde, färskost, florsocker och citrusskal till en fluffig, spritsbar kräm. Spritsa eller bred krämen på kakan.

Receptet är hämtat ur boken Baka i långpanna av Cecilia Hagerling Larsson (Semic, 2023)
Läs också: Baka i raketfart – gör en morotskaka i mikron!