Läs också: Västerbottenpaj med kantareller
Pajdeg, grundrecept
Du behöver:
- 3 dl vetemjöl
- 125 g kylskåpskallt smör, eller 150 g för en lyxigare deg
- 3–4 msk iskallt vatten eller 1 ägg, kylskåpskallt
Gör så här:
- Mät upp mjölet i en bunke.
- Lägg i smöret, skuret i tunna skivor.
- Nyp ihop till smulig deg.
- Ringla över vatten eller uppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig pajdeg.
Pajdeg, grundrecept, stor sats
Du behöver:
- 5 dl vetemjöl
- 200 g kylskåpskallt smör
- 1 dl iskallt vatten eller 1 ägg + 1–2 msk iskallt vatten
Gör så här:
- Mät upp mjölet i en bunke.
- Lägg i smöret, skuret i tunna skivor.
- Nyp ihop till smulig deg.
- Ringla över vatten och arbeta ihop till en smidig pajdeg. Eller knäck ägget i ett dl-mått, fyll på med iskallt vatten upp till kanten och ringla över den smuliga degen, arbeta ihop till en smidig pajdeg.
Extra spröd deg
Vill du ha lite sprödare deg, tillsätt då 1 tsk äppelcidervinäger tillsammans med ägget eller vattnet.
Smaksättningar till salta degar
Smaksätt gärna salta degar med riven parmesan, peppar, nötter, curry.
Deg för söta pajer
Gör degen som i grundreceptet men blanda 1 msk socker (eller 2 msk till en stor sats deg) med mjölet. Smaksätt gärna med t ex vanilj eller citronskal.
Mager pajdeg
Byt ut 75 g av smöret i grundreceptet mot 1 dl kesella
Nyttigare pajdeg
Byt ut 1/3 av mjölet mot grahamsmjöl.
Får degen komma upp lite över kanten så sjunker den inte ner.
Klä pajformen
Gör så här (pajskal, variant 1):
- Forma pajdegen till en rundel eller fyrkant, beroende på hur den ska bakas ut.
- Lägg i plastpåse och låt vila kallt ca 30 minuter.
- Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord från mitten till kanterna.
- Lägg degen i en pajform och tryck till. Låt degen komma upp lite över kanten, så att den inte sjunker ner under gräddningen.
- Nagga pajskalet och låt det vila i kylskåp ca 15 minuter. Ska du göra flera pajer, gör då det antal degrundlar/degfyrkanter som du behöver och följ beskrivningen som ovan.
Gör så här (pajskal, variant 2):
- Tryck ut pajdegen direkt i en pajform eller i flera pajformar. Låt degen komma upp lite över kanten, så att den inte sjunker ner under gräddningen.
- Nagga och låt vila i kylskåp, ca 30 minuter.
Recept ur boken Pajer av Lena Söderström (Semic).
Förgrädda och grädda
Gör så här (pajskal, variant 1):
Ett välkylt pajskal och pajdeg som kommer upp på kanten hindrar pajkanterna att sjunka ner under gräddningen.
- Värm ugnen till 225°.
- Sätt formen med pajskalet på ett galler i mitten av ugnen och förgrädda 15 minuter. Eller grädda tills pajskalet är färdiggräddat 20–25 minuter.
Gör så här (pajskal, variant 2):
Sk BLIND-BAKE metoden, pajskalet fylls med t ex risgryn vilket håller pajskalet på plats och hindrar pajkanterna att sjunka ner under gräddningen.
- Värm ugnen till 225°.
- Blöt och krama ur ett bakplåtspapper som är större än pajformen. Lägg papperet i pajskalet. Häll i torkade risgryn eller linser upp till kanten.
- Sätt formen i mitten av ugnen och förgrädda pajskalet 15 minuter. Ta ut pajskalet, låt svalna och lyft ut papperet med riset/linserna försiktigt.
- Sätt formen med det förgräddade pajskalet i mitten av ugnen och grädda ytterligare 5 minuter.
Grädda pajskal färdigt:
Följ instruktionerna ovan till punkt 3. Sätt in pajskalet i mitten av ugnen ytterligare 10-15 minuter eller tills det har fått fin färg och är helt genomgräddat.