Du behöver
(6 portionspajer):
- 3 dl vetemjöl
- 1⁄2 dl strösocker
- 125 g margarin eller smör
- 1 ägg
Plommonkräm
- 500 g plommon
- 2 dl strösocker
- 1⁄2 dl vatten
- 1 msk potatismjöl + 1 msk vatten
- finrivet skal från 1 citron
Kokostäcke
- 100 g margarin eller smör
- 3⁄4 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk mjölk
- 100 g kokosflingor
Kokostäcke
- vaniljsås eller glass
Missa inte våra andra härliga pajrecept: Äppelpaj och Rabarberpaj med hallon och vit choklad
Gör så här:
1. Blanda vetemjöl, socker, margarin eller smör och ägg till en deg i en matberedare. Tryck ut degen i 6 portionspajformar. Om degen är kladdig – tryck ut den med en mjölad hand.
2. Ställ pajskalen kallt i 30 minuter, de behöver inte förgräddas.
3. Kärna ur plommonen och lägg plommonköttet, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt det koka tills plommonen är mjuka, det tar ca 15 minuter. Dra kastrullen från värmen.
4. Blanda potatismjöl och vatten i en kopp. Häll i redningen i en fin stråle samtidigt som du rör. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt krämen få ett uppkok samtidigt som du rör. Rör ner citronskalet. Smält margarin eller smör i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och tillsätt socker, mjöl, mjölk och kokosflingor till kastrullen.
5. Rör om så att allt är blandat, men sätt inte tillbaka kastrullen på plattan. Häll plommonkrämen i pajskalen och toppa med kokossmeten.
6. Grädda pajerna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Täck dem med folie om de riskerar att få för mycket färg. Servera rumstempererade med vaniljsås eller glass.
Pajer – till vardag, fest & kafferep (Bokförlaget Semic), ca 154 kr.