Plommonpaj med kokostäcke

Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

Du behöver 

(6 portionspajer): 

 • 3 dl vetemjöl
 • 1⁄2 dl strösocker
 • 125 g margarin eller smör 
 • 1 ägg

 

Plommonkräm

 • 500 g plommon
 • 2 dl strösocker
 • 1⁄2 dl vatten
 • 1 msk potatismjöl + 1 msk vatten
 • finrivet skal från 1 citron

 

Kokostäcke

 • 100 g margarin eller smör
 • 3⁄4 dl strösocker
 • 1 msk vetemjöl
 • 1 msk mjölk
 • 100 g kokosflingor

 

Kokostäcke

 • vaniljsås eller glass

 

Missa inte våra andra härliga pajrecept: Äppelpaj och Rabarberpaj med hallon och vit choklad

 

Gör så här:

1. Blanda vetemjöl, socker, margarin eller smör och ägg till en deg i en matberedare. Tryck ut degen i 6 portionspajformar. Om degen är kladdig – tryck ut den med en mjölad hand. 

2. Ställ pajskalen kallt i 30 minuter, de behöver inte förgräddas. 

3. Kärna ur plommonen och lägg plommonköttet, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt det koka tills plommonen är mjuka, det tar ca 15 minuter. Dra kastrullen från värmen. 

4. Blanda potatismjöl och vatten i en kopp. Häll i redningen i en fin stråle samtidigt som du rör. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt krämen få ett uppkok samtidigt som du rör. Rör ner citronskalet. Smält margarin eller smör i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och tillsätt socker, mjöl, mjölk och kokosflingor till kastrullen. 

5. Rör om så att allt är blandat, men sätt inte tillbaka kastrullen på plattan. Häll plommonkrämen i pajskalen och toppa med kokossmeten. 

6. Grädda pajerna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Täck dem med folie om de riskerar att få för mycket färg. Servera rumstempererade med vaniljsås eller glass.

 

Pajer – till vardag, fest & kafferep (Bokförlaget Semic), ca 154 kr.

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar