Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker. 

När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god mat utan socker med sin kokbok Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk

Läs mer: Här kan du läsa om hur Björns Frantzén med familj ställde om sin kost när dottern fick diabetes. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax, vinter-slaw och yoghurt med fem sorters peppar

Du behöver:

Lax

• 500 g laxfilé utan skinn

• 1/2 tsk hel svartpeppar

• 1/2 tsk hel rosépeppar

• 1/2 tsk hel sichuanpeppar

• 1/2 tsk hel vitpeppar

• 1/2 tsk hel grönpeppar

• 1 msk salt

Grönsaker

• 1/4 kålrot, strimlad

• 1/4 rotselleri, strimlad

• 100 g grönkål (ta bort grova stjälkar), strimlad

• 2 morötter, tunt strimlade

• 100 g rödkål, strimlad • 1/2 kruka gräslök, strimlad

Yoghurt med fem sorters peppar

• 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt

• 1/2 tsk hel svartpeppar

• 1/2 tsk hel rosépeppar

• 1/2 tsk hel sichuanpeppar

• 1/2 tsk hel vitpeppar

• 1/2 tsk hel grönpeppar

Tillbehör

• olivolja

• salt

• ev. citronsaft

• 8 rispapper

• 1 dl strimlad salladslök, lagd i isvatten

Gör så här:

Lax

Grovmal pepparn. Gnid in laxen med pepparblandningen och salt och låt stå i 30 minuter. Grilla (eller stek) laxen på direkt värme i ca 5 minuter per sida under lock, kontrollera att innertemperaturen blir 42–45 grader. Låt laxen svalna och bryt den i bitar.

Grönsaker

Förväll kålrot och selleri i saltat vatten i 30 sekunder till 1 minut. Kyl av i isvatten och låt torka. Blanda alla grönsaker. Lägg undan en del till vårrullarna och blanda resten med lite olivolja och salt.

Yoghurt med fem sorters peppar

Grovmal pepparn och blanda med yoghurten. Smaka av med salt och ev. citronsaft.

Servering

Låt rispapperen ligga i kallt vatten i 5–10 minuter så att de mjuknar. Ta upp dem och torka dem på en handduk. Häll vattnet från löken och torka den torr.

Fyll rispapperen med lax och grönsaker och rulla ihop. Servera med resten av grönsakerna och yoghurtsåsen.

* 1 portion innehåller ca 20 gram kolhydrater, de kommer främst från rispapperen och yoghurten.

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar