Godaste våfflorna till våffeldagen

Sugen på att fira in våren med frasiga våfflor? Vi berättar våffeldagens historia och bjuder på ett klassiskt gott våffelrecept! 

Den 25 mars är det dags att ta fram våffeljärnet, för då inträffar den årliga våffeldagen. Våfflor är kända i Sverige sedan 1600-talet, men har funnits i Europa sedan medeltiden. 

Historien om våffeldagen 

Anledningen till att vi äter våfflor just 25 mars är att våffeldagen ursprungligen är en språklig hopblandning med vårfrudagen som infaller denna dag. Vårfrudagen kallas också Marie bebådelsedag. Den har firats sedan 600-talet till minne av att jungfru Maria fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon skulle föda Jesus. 

I bondesamhället markerade vårfrudagen slutet på vintern och början på våren då det intensiva vårbruket satte igång. Men dagen har också förknippats med tranornas ankomst och traditionen att barnen delade ut teckningar av tranor, så kallade “tranbrev”. 

Våfflor på våffeldagen

Svenska våfflor var fyrkantiga fram till att det runda våffeljärnet introducerades på 1800-talet för att passa de runda hålen i de nya gjutjärnsspisarna. 

Till vardag och fest

Våffelrecepten har skiljt sig åt genom historien och gör det än idag. För fattiga bönder var ingredienser som ofta används idag – ägg, smör, vispgrädde och sylt – riktiga lyxvaror och något man kunde bjuda på till fest.

Vanliga vardagsvåfflor var betydligt enklare och gjordes av mjöl och vatten. Hur man gör de godaste och frasigaste våfflorna är något att tvista om, och vi är nog många som har våra egna välbevarade våffelrecept sparade från tidigare generationer.

Tillbehören till våfflorna kan också varieras på många sätt. Serverar man våfflor till fikat eller som efterrätt är vanliga tillbehör olika slags sylt, till exempel jordgubbssylt eller hjortronsylt, alternativt färska bär, och vispad grädde. Önskar man däremot en mer matig våffla är till exempel löjrom, gräddfil och lök gott som topping. 

Recept för våffeldagen – Våfflor på mormors vis

Det här behöver du: 

 • 2 ägg
 • 3 msk socker
 • ½ tsk salt
 • 150 g smält margarin eller smör
 • 4 dl vatten
 • 4 dl mjöl
 • 1 ½ msk bakpulver 

Så här gör du: 

 1. Vispa ihop ägg, socker och salt i en skål, gärna med en ballongvisp. 
 2. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål. 
 3. Vispa i vattnet och mjölblandningen, lite i taget i äggblandningen. 
 4. Blanda i det smälta smöret. 
 5. Värm upp våffeljärnet och grädda våfflorna med cirka ½ dl smet per våffla. 

(Går inte hela smeten åt kan du förvara den i kylskåpet i upp till en vecka i ett slutet kärl). 

Receptet är undertecknads egen mormors recept och garanterat goda! 

Källa: Nordiska museet, Wikipedia, svt.se

Läs också: Marängtårta – två riktiga klassiker!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar