Svinnsmarta tips och goda recept med rester av julskinka

Det blir ofta över en bit julskinka efter julbordet. Vad kan man göra med den? Här hamnar den i gott nytt sällskap.

Julskinka brukar både finnas kvar i kylskåpet och reas ut i matbutikerna efter jul. Men när man har ätit sig mätt på julmat passar det bra att hitta andra rätter där den hamnar i lite nytt sällskap.

Generation Waste, som arbetar för minskat matsvinn, tipsar till exempel om att julskinka fungerar alldeles utmärkt på en hemlagad pizza, pasta eller varför inte en röra som inspirerats av den franska klassikern jambon persillé? Blanda då finstrimlad julskinka, persilja, majonnäs och grov Roslagssenap och servera röran på ett gott vörtbröd.

Ännu mer inspiration bjuder vi på här i form av tre kreativa recept med julskinka signerade Scan.

Flatbread med rillette på julskinka

(För 4 personer)

Du behöver:

Till rilette:

  • 500 g julskinka
  • 2 st gula lökar
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 3 st timjanstjälkar
  • 3 st rosmarinstjälkar
  • 50 cl julöl
  • 2 dl kyckling- eller köttfond
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1/2 dl vatten
  • 100 g ister eller ankfett (kan uteslutas)
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 50 g smör

Till flatbread (kan ersättas med färdig pizzadeg):

  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • 3 dl gräddfil
  • 3 msk god olivolja
  • 2 st silverlökar
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl ättika
  • 1,5 dl vatten
  • 4 st burrata (kan ersättas med mozzarella)

Gör så här:

Rilette:

1. Hacka löken och vitlöken fint och fräs till de mjuknar och får lite färg i en kastrull med smör.

2. Strimla först julskinkan fint och hacka den sedan grovt. Vänd ner skinkan i kastrullen med timjan och rosmarin, slå sedan på ölen och låt det puttra en aning.

3. Häll på fonden (eftersom skinkan är salt i sig, är det viktigt att fonden är saltfri eller har låg salthalt) och låt det puttra på låg värme tills det smakar gott.

4. Blanda vattnet och majsstärkelsen i ett glas eller i en liten skål, red av rilletten med majsstärkelseblandningen och låt puttra i några minuter.

5. Tillsätt ister (kan uteslutas), låt det smälta in och smaka av med salt och vinäger. Låt svalna något och ta sedan bort timjan- och rosmarinkvistarna och för över i en glasburk eller annan behållare.

Flatbread:

1. Blanda ihop alla torra ingredienser, men spara lite mjöl i en skål och vänd sedan ner gräddfilen och oljan.

2. Knåda till en kladdig deg och täck sedan skålen med en kökshandduk eller plastfolie och låt stå i 30 min.

3. Medan degen vilar kan du skära löken tunt på mandolin eller med en vass kniv. Koka ihop sockret, vattnet och ättikan och stäng av värmen. Lägg ner löken i den varma lagen och låt svalna.

4. Ta upp degen och knåda med resten av mjölet tills den blir smidig. Använd mer mjöl om den fortfarande är lite för kladdig.

5. Dela degen i fyra bitar och kavla till fyra tunna bröd, ungefär lika stora som din stekpanna.



6. Värm stekpannan och stek bröden utan fett på båda sidor tills den fått fin färg i ungefär 5 min.

7. Toppa bröden med några utspridda klickar rillette, burrata och silverlök. Avsluta med lite ringlad olivolja. Skär upp i bitar och ät som pizza.

Rudolph sandwich

(För 2 personer)

Du behöver:

  • 130 g skivad julskinka 
  • 100 g färsk rödkål
  • 1 svenskt äpple
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 st schalottenlök
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk gammaldags senap, alt. skånsk senap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl rapsolja
  • 4 tunna skivor Levainbröd eller liknande vitt bröd
  • 50 g lagrad svensk ost
  • 50 g smör
  • salt

Gör så här:

1. Strimla rödkålen fint med kniv eller mandolin och riv äpplet grovt. Blanda kålen och det rivna äpplet med äppelcidervinägern i en bunke. Salta och massera blandningen lite hastigt. Låt stå i 20 min.

2. Till dressingen, finhacka löken ner i en skål, separera äggulan och vitan. Blanda båda senapssorterna med vitvinsvinäger, den finhackade löken, en nypa salt samt äggulan och mixa med elvisp. Häll försiktigt ned oljan i blandningen i en tunn jämn stråle under hård vispning till en krämig konsistens. Smaka av med mer salt om så önskas.

3. Skiva brödet i fyra centimetertjocka skivor och hyvla osten. Smält smöret i stekpanna på medelhög värme och vänta tills det tystnar. Stek brödskivorna gyllenbruna på båda sidorna, lägg osten på brödet och låt den smälta lite.

4. Bred på dressingen jämnt på bröden, lägg på skinkskivorna och varva med kålsalladen. Lägg ihop bröden till två dubbla mackor och njut.

Carpaccio på julskinka med baconmajonnäs och äpple

(För 4 personer)

Du behöver:

  • 400 g skivad julskinka
  • 1/2 pkt bacon
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 äpple
  • 2 rädisor
  • 2 msk rostad lök
  • små gröna salladsblad
  • svartpeppar
  • olivolja
  • granatäppelkärnor

Gör så här:

1. Lägg ut den skivade skinkan omlott på 4 st tallrikar eller på 1 stort serveringsfat.

2. Strimla baconet fint och stek tills det är krispigt. Låt svalna på papper.

3. Blanda baconet med majonnäsen och smaksätt med nymalen svartpeppar. Lägg majonnäsen i spritspåse och gör ett fins mönster över skinkan alternativt klicka ut den.

4. Tärna äpplet fint och sprid ut över skinkan. Strössla över den rostade löken, lite granatäppelkärnor, fint skivade rädisor och några små gröna salladsblad.

4. Sprinkla över lite olivolja och avsluta med nymalen svartpeppar.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar

TV: Redaktionens bästa klipp!