Wontons i chiliolja – så lagar du Jimmy Guos kinesiska dumplings

Jimmy Guo kom på andra plats i årets "Sveriges Mästerkock". Här bjuder han på wontons i chiliolja – ett recept ur hans rykande färska kokbok "Mitt kinesiska skafferi".

wontons

När Jimmy Guo lagade wontons i tv-programmet ”Sveriges Mästerkock” jublade juryn. Wontons är kinesiska dumplings med silkeslen deg, där fyllningen och dipsåsen som serveras till, gärna får ha lite bett. Och tar du dig bara till en asiatisk livs för att hitta rätt ingredienser, är själva tillagningen inte svår alls. I sin nya kokbok ”Mitt kinesiska skafferi” delar Jimmy med sig av tekniken och det här goda receptet på wontons i chiliolja.

– Kombinationen, där räkorna bidrar med smak och stunsig textur och fläsket bidrar med fett, är en riktig vinnare. Vill man undvika rött kött går det bra att köra bara på räkor men tillsätt då gärna även 2 msk olja i fyllningen för att få in lite fett, skriver Jimmy i boken.

Här kommer receptet som Vi i Villa-redaktionen har provlagat!

Wontons i chiliolja

Du behöver:

(40 wontons, ca 6 portioner som mellanrätt)

  • 1 paket wontondegark

Fyllning:

  • 100 g råa räkor, skalade 
  • 1 st salladslök 
  • 3 cm ingefära 
  • ½ vitlöksklyfta 
  • 200 g fläskfärs (20% fett) 
  • 1,5 msk ljus kinesisk soja 
  • 1 msk shaoxingvin (kan ersättas med torr sherry)
  • ½ tsk mald vitpeppar 
  • 2 tsk potatismjöl 
  • 2 tsk sesamolja 
  • 2 tsk socker 
  • ½ tsk MSG 
  • ½ tsk flingsalt 
  • 4 msk vatten

Sås:

  • 4 msk chiliolja (finns i asiatiska livs, men du kan också göra egen)
  • 4 msk ljus kinesisk soja 
  • 3 msk chinkiangvinäger (svart risvinäger)
  • 2 tsk socker 
  • ½ vitlöksklyfta

Till servering:

  • salladslök, gröna delen
  • koriander
  • rostade sesamfrön
wontons
Wontons i chiliolja.

Gör så här:

1. Ta ut wontondegarken och låt dem tina i rumstemperatur.

2. Finhacka räkor och salladslök, riv ingefäran och vitlöken. Blanda ihop med resten av ingredienserna till fyllningen och rör om ordentligt i ca 3 minuter, tills den känns homogen.

3. Fukta kanterna på varje wontondegark med lite vatten och fyll med ca 1 tsk fyllning, vik ihop på valfritt sätt men se till så att de sluter tätt och att det inte finns några luftbubblor. Lägg på en mjölad bricka.

4. Koka upp en stor kastrull med vatten.

5. Under tiden: gör såsen genom att riva vitlöken och blanda ihop med de andra ingredienserna.

6. Koka wontons i ca 3–4 minuter. Rör om försiktigt så att de inte fastnar i botten på pannan eller i varandra.

7. Dela upp i portionsskålar och ringla såsen över. Garnera med finhackad salladslök, koriander och sesamfrön

wontons
Receptet är hämtat från Jimmy Guos kokbok ”Mitt kinesiska skafferi” (Mondial, 2022).

Läs också: Kyckling cashew – så wokar du lika gott som på kinakrogen


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar