Hallonmuggkaka
2 stora muggar eller 6 små espressomuggar
Du behöver:
- 30 g smör
- 2 ägg
- 4 msk strösocker
- 6 msk vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ tsk bakpulver
- 2 msk naturell färskost
- 1 dl färska eller frysta hallon
- lite rapsolja att smörja med
Garnering:
- 1 dl vispgrädde
- hallon
Gör så här:
1. Smält smöret på låg effekt i mikron. Vispa snabbt ihop ägg och socker för hand i en bunke.
2. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och häll ner det i bunken. Rör om tills allt har blandats. Tillsätt färskost och smör och rör ihop till en jämn smet.
3. Häll några droppar rapsolja i botten på två muggar som rymmer 2 deciliter, eller i sex små espressokoppar. Fördela smeten jämnt i muggarna. Strö på hallonen och tryck till dem lite så att de sjunker ner i smeten.
4. Kör kakorna på full effekt i mikron i cirka 1 ½ minut. Kolla hur kakorna beter sig när du stänger av mikron, sjunker de ihop är de inte klara. Kör då i 30-sekundersintervaller tills de är färdiggräddade. Låt kakorna svalna lite och plocka sedan ut dem ur kopparna (lossa eventuellt kanten med en tunn kniv). Eller ät kakorna direkt ur muggen.
5. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut ut den på kakorna. Toppa med hallon.
Tips!
Hacka lite vit choklad och tryck ner i varje kopp tillsammans med hallonen. Ger extra saftiga muggkakor och smakar så bra ihop med hallonen.