Odla björnbär – så lyckas du!

En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 


Säsong för björnbär

Björnbärsbuske

Björnbär är lämpligast att odla i södra Sverige eftersom de behöver värme för att bli goda och mognar sent på säsongen, tidigast från augusti och framåt. I landets södra delar hittar man också vilda björnbär i skogen men de är taggigare och har mindre bär än de förädlade sorterna.

Hallonsläkting

Björnbär är nära släkt med hallon men har mycket längre skott. Den behöver därför ges stöd och bindas upp för att bären ska få tillräckligt med ljus. De växer kraftigt och kan bli mycket stora, uppemot fyra meter höga.

Här ska du plantera björnbär

Plantera björnbärsplanta

En varm husvägg är en bra plats för björnbär att växa mot eftersom de inte är särskilt härdiga och då får skydd mot frost. Spänn upp tjocka ståltrådar med omkring 30 centimeters mellanrum som björnbäret kan fästas vid. Vid ett plank eller en stadig pergola går det också bra att sätta björnbär.

 

Odla björnbär – plantera under vår eller höst

Bästa tid att plantera björnbär är under vår eller höst. Eftersom björnbär växer yvigt även till bredden är 2,5 meter ett lagom plantavstånd. Avståndet från en husvägg bör vara en halv meter.

Läs också: Så lyckas du med hallonbuskar

Jordförbättra med kompost eller planteringsjord

Jorden ska vara mullrik och väldränerad, alltså inte för blöt och lerig. Gräv en grop som är minst lika djup som plantan och jordförbättra gärna med ny planteringsjord eller kompost. Tryck till jorden ordentligt runt plantan så den sitter stabilt i marken och vattna ordentligt. Fortsätt sedan att vattna under säsongen om det är torrt väder.

 

Gallra bland skotten

Räkna med att få vänta ett år innan den nyplanterade björnbärsplantan ger skörd. Björnbär får nämligen bär på fjolårsskotten, det vill säga skotten som bildats året innan. Under våren bör man gallra bland fjolårsskotten och behålla runt åtta stycken som man binder upp i solfjäderform. Att skotten får växa lite glest och luftigt motverkar svampsjukdomar. Kommer det upp taggiga skott från en tagglös björnbärssort bör dessa klippas bort eftersom de är rotskott.

När skörden är färdig kan skotten där bären har suttit klippas bort. De nya skotten som bildas kan ligga kvar mot marken under hela säsongen, och bor man i zon III och längre norrut är det bäst att vintertäcka dem med granris, torra löv eller halm.

 

Växtskydd

Hallonängerns larv tycker också om att mumsa i sig björnbär, och deras skalbaggar äter på knopparna och lägger ägg i blommorna. När blommorna börjar slå ut kan man motverka detta genom att skaka av skotten över en hink med diskmedel och vatten. Uppstår det gråmögel, som gör bären gråluddiga, bör det gallras bort.

 

Olika sorters björnbär

Björnbär skål

Det finns både taggiga och taggfria björnbär att välja på med olika sötma och skördetid. Kyliga somrar hinner inte alla bären mogna klart så välj gärna en så tidig sort som möjligt.

 

Odla björnbär på balkongen

Vill man prova att odla bären längre norrut kan man leta efter sibiriskt björnbär som klarar sig upp till zon V. Sorten ’Little Prince’ som bara är 40 cm hög kan också vara kul att testa för den som vill odla det i en kruka på balkongen.

Recept

Recept björnbär

Här hittar du det godaste receptet på en enkel björnbärssylt!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar