Havtorn – så lyckas du med busken med de nyttiga bären

Bunkra upp med havtornsbär inför vintern! Så här odlar och skördar du havtorn! 

havtorn

 

Havtorn, Hippophae rhamnoides, är en buske som växer längs de svenska kusterna och vars små orangefärgade bär är fullproppade med C-vitaminer och antioxidanter. Havtornsbär säljs ofta i hälsokostbutiker i form av drycker och pulver, och frysta havtorn brukar man kunna hitta i vanliga matbutiker – men varför inte passa på att skörda egna bär eller att odla dem själv i trädgården om du har möjlighet?

Plocka havtorn

Skördetiden för havtorn är mellan augusti och oktober. Havtornsbuskar i naturen kan vara lite knepiga att skörda från eftersom de är taggiga och bären sitter tätt invid grenarna och lätt krossas när man plockar dem. Enklast är att klippa av mindre bitar av grenarna med en sekatör, lägga dem i frysen och sedan pilla av bären när de har hårdnat. Försök då klippa lite jämnt runt om busken så du inte förstör dess växtsätt och utseende så mycket.

havtorn

Havtornbuskar påminner en hel del om olivträd. De växer ganska snabbt och brett och kan bli upp till tre meter höga.

Odla havtorn

Vill du odla egna havtorn kan du gärna leta efter taggfria sorter, och du behöver både en hon- och hanplanta för att kunna få bär. Havtornens små blommor pollineras med vinden och en hanplanta räcker till att pollinera omkring fem honplantor. Förutom att havtorn ger bär kan de ha ett stort prydnadsvärde i trädgården med sina silvriga blad som påminner om olivträdets. Grenarna växer dock lite spretigt och de får vackrare form om man beskär dem regelbundet så de blir tätvuxna. De går till exempel snabbt och lätt att forma buskarna till klot, vilket också ger fin struktur till trädgården på vintern när de har tappat sina blad.

Havtorn klarar av salthaltiga jordar, och hittas därför ofta längs kusten, men den växer bra på de flesta jordar.

Tål sol, vind och salt

Eftersom havtorn växer naturligt i soliga, blåsiga lägen på sandiga salthaltiga jordar är den ganska tuff, och har man en vindutsatt trädgård är den en bra växt för att skapa lä och ha som häck. Härdigheten varierar stort beroende på sort så se till att välja sorter som passar för växtzonen där du bor.

havtorn

Användning av havtorn

De syrliga havtornsbären passar bra i drycker, desserter, sylt och marmelad till ostbrickan. Vill man få i sig nyttigheterna i bären äter man dem direkt eller fryser in dem, antingen som de är eller som kallpressad saft eller puré. Skalen kan torkas och användas i till exempel bröd eller müsli. Med färska eller torkade havtornsblad kan man också brygga ett vitaminrikt te.

Läs också: Syrliga havtornsband

Recept

Havtornsmarmelad med ingefära

(Recept ur boken Sylta, safta och lägg in av Tareq Taylor)

Du behöver:

  • 300 gram havtornsbär
  • 175 gram socker
  • 2 cm stor bit riven ingefära

Gör så här:

  1. Blanda bär och socker i en kastrull. Riv ingefäran och pressa ner saften i kastrullen.
  2. Låt koka tills sockret löst upp sig och bären blivit mosiga, ca 10 minuter.
  3. Häll massan i en finmaskig stålsil och pressa ut saften ur bären. Släng kärnorna.
  4. Låt massan koka igen till ca 105 grader (eller tills den klarar marmeladprovet; häll upp en klick på en tallrik, om spåret stannar kvar när du drar en sked igenom så är sylten färdig).
  5. Häll upp på varma burkar, som du har har desinficerat på minst 100 grader i ugnen några minuter. Låt svalna.
havtorn

Havtornsshot

Du behöver (6st):

  • 3 dl färskpressad apelsinjuice
  • 1 dl havtorn
  • 2 msk färsk ingefära, riven

Gör så här:

  1. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tills det är väl blandat.
  2. Sila av shoten och servera den väl kyld. (Ska den serveras genast kan man ha några isbitar i när man mixar, så den blir riktigt kall).

Läs också: Vit kladdkaka med blåbär


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar