Ståtliga stockrosor – så lyckas du

Stockrosor är riktiga glädjespridare, utmed husfasader och i trädgårdar. Men hur gör man stockrosen glad? Här är våra bästa odlingstips.

Stockros, Alcea rosea, är en älskad mormorsblomma som finns i massor av härliga färger. De är ett- eller fleråriga växter, och många av dem blommar först andra året efter sådd. Men den som väntar på något gott! När de väl börjar blomma har de en lång blomningstid, mellan juli och september, och de är lätta att samla frö ifrån.
Här berättar vi hur du sår egna stockrosor men du kan förstås också köpa färdiga plantor om du vill komma igång snabbare.

stockros
Stockrosor kan ofta ses växa utmed husväggar i södra Sverige och i Danmark, som här på Bornholm.

Rätt plats för stockros

Stockrosor kom till Europa från Mellanöstern i samband med korstågen på 1200-talet, och har odlats i Sverige sedan 1600-talet. Stockrosor trivs i soliga lägen, och eftersom de har långa stänglar på uppåt 2–3 meter mår de gott av att stå lite vindskyddat, som mot en mur, ett plank eller en husvägg. De har ett djupt rotsystem och trivs bäst i måttligt näringsrik och väldränerad jord. Då klarar de sig i upp till växtzon 5.

Så stockros – så gör du:

  • Välj en sort. Blommorna kan antingen vara enkla och öppna, vilket är särskilt bra för pollinatörer, eller maffigt fyllda med mycket blomblad. Och de finns i rosa, röda, gula, vita och nästan svarta nyanser. På nätet finns ett stort utbud att välja mellan.
  • Välj tidpunkt. Du kan antingen så stockrosor utomhus, i krukor eller på friland, under maj-juni. Eller så driver du upp plantorna inomhus, under februari-mars. Om du väljer en sort som kan blomma första året är det viktigt att så tidigt.
  • Sår du inomhus så använd gärna såjord. Ställ sådden i cirka 18 grader medan den gror, och sedan ljust och några grader svalare om du har möjlighet, för att få robusta plantor. Plantera ut när risken för frost är över, men avhärda plantorna först, genom att gradvis vänja dem vid utomhustemperatur. Skydda gärna med fiberduk.

Läs också: 15 vackra sommarblommor – hitta din favorit

stockros

Samla frön av stockros

Stockrosor har stora platta frön som är lätta att samla in. Vänta bara tills frökapseln har blivit brun och torr, och börjar spricka upp lite, då har fröerna mognat. Antingen kan du så dem direkt där du vill ha dem eller så sparar du dem på en torr och mörk plats till nästa säsong. Stockrosor korspollinerar sig lätt, så blomman du tog fröna ifrån kan ha en annan färg än nästa års blommor.

Skötsel – 4 tips:

  1. Vattna under torra perioder och gödsla med naturgödsel under våren för att få livskraftiga plantor som är mindre sjukdomsbenägna.
  2. Klipp av blomstänglarna efter blomning för att förlänga livslängden på plantan.
  3. Plantera om. Stockrosor brukar ofta fröså sig. Gräv gärna upp småplantorna om de hamnat lite tokigt och plantera om dem där du vill ha dem.
  4. Vintertäck med löv inför vintern för att skydda mot frost.
Stockrosblad angripet av stockrosrost, Puccinia malvacearum. Sjukdomen kan även uppstå på myskmalva och rödmalva, då den kallas för malvarost.

Stockrosrost – en besvärlig svampsjukdom

Har man otur kan stockrosorna drabbas av svampsjukdomen stockrosrost. Det ser ut som små kuddar, som främst sätter sig på undersidan av bladen och ibland även stjälkarna. Först är de gula och senare bruna. Det får bladen att vissna och kan göra att blomningen uteblir. Sjukdomen är svår att bli av med då svampsporerna kan övervintra i bladrosetten. Så fort du upptäcker smittan ska du ta bort angripna blad. Är angreppet stort är det lika bra att ta bort hela växten. De fleråriga stockrosorna Alcea rosea ficifolia sägs ha större motståndskraft mot sjukdomen.

Läs också: Så får du schersminen att glänsa


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar