Städa rätt – här är våra bästa städtips

Dags att städa? Det behöver inte vara en tråkig uppgift – här är våra bästa knep när du vill att städningen ska gå fort!

Kvinna som städar och lyssnar på musik

Är det dags att städa hemmet? Då har du kommit rätt! Här går vi igenom några av de mest populära knepen för att städa enkelt och miljövänligt. Vi går också igenom hur ofta du bör städa och i vilken ordning du ska göra städningen på – allt för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Handen på hjärtat – hur ofta gör du rent fjärrkontrollen?

P.S. Missa inte vår artikel om åtta ställen som du glömmer att rengöra – men som verkligen behöver rengöras! Här listar vi alla ställen i hemmet som är fulla av bakterier, men som du (inklusive vi på redaktionen!) glömmer att göra rent. 

Städa med bikarbonat och ättika

Gör rent toaletten med bikarbonat!

Vill du städa utan dyra och starka kemiska rengöringsmedel? Då kan du städa med saker ur skafferiet istället. Tipsen på hur man städar med ättika och bikarbonat florerar överallt på internet – och vi förstår varför. De är perfekta städhjälpmedel som snabbt löser upp smuts och fettfläckar och det bästa av allt: de är giftfria och skonsamma för miljön.

Bikarbonat passar utmärkt att använda när du vill ta bort dålig lukt från mattor och madrasser, samt när du har kalkavlagringar i toaletten som du vill bli av med. Här kan du läsa mer ingående om hur du städar med bikarbonat

Ättika är ett annan populär produkt som passar utmärkt att använda som rengöringsprodukt, om du vill ha en allrengöring till kök och badrum. Men tänk på att ättika är frätande när det är i koncentrerad form och alltid ska blandas ut med vatten. 

Se också till att ha handskar på dig och andas inte in ångorna om du planerar att städa med ättika. Det är också viktigt att ha koll på att du inte kan göra rent allt med ättika – vissa saker som marmor kan skadas av vätskan. Här kan du läsa mer hur du städar med ättika!

Städa i rätt ordning – och gör städningen roligare med dessa tips

  • Vilken ordning ska du städa i? Städa uppifrån och ner. På så sätt kan du dammsuga upp damm och matsmulor som troligen hamnar på golvet när du rengör lampskärmar och bord. Avsluta alltså alltid med att dammsuga och moppa golvet.
  • Lyssna på musik när du städar! Det gör garanterat städningen roligare. 
  • Många städfirmor tipsar om att det är enklare och mer effektivt att städa ett rum i taget. 
  • Ta många pauser. Gör något kul, eller avslappnande, i pauserna så får du mer energi att ta dig an nästa rum sedan.

Läs också: Smarta städknepet! Så enkelt blir kylskåpet skinande rent 

Hur ofta ska man städa?

Det finns inget enkelt svar på den frågan. Vissa saker bör man städa varje dag, andra varje vecka eller varje månad. Kök och badrum bör du till exempel städa varje dag. Ja, du läste rätt! Men då pratar vi inte en grovrengöring, utan då gäller det framför allt att torka av ytor som köksbänk och toalettstol. Här har vi satt samman ett städschema på vad man ska städa och hur ofta. Läs gärna och inspireras.

Bonustips! Här är några av våra bästa artiklar om städning

Vi har massor av städknep på vår sajt. Här är ett axplock av några av våra bästa artiklar: 

Slipp svarta fogar i badrummet 

Här är geniala knepet för att hålla fogarna rena i badrummet!


Dags att rengöra ugnsplåten? Använd såpa!

Här är superknepet för att göra rent ugnsplåten!

Luktar det surt i tvättmaskinen?

Så här rengör du tvättmaskinen enkelt!

 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar