”Sveriges snålaste man” – Günther Mårders 5 bästa spartips för villaägare

Att bo i hus är dyrare än någonsin, men det finns saker att göra för att minska kostnaderna. Sparexperten Günther Mårder tipsar!

günther mårder

Han är känd som Sveriges snålaste man, men själv föredrar Günther Mårder att kalla sig Sveriges mest ekonomiska person. Han äter gröt till lunch för högst två kronor och återanvänder snusen när den torkat och “är krispig”. Detta trots att han är vd för Företagarna, ekonomiskt oberoende och skulle kunna leva ett liv i lyx. Nu är han aktuell med boken Spara pengar tillsammans med sparekonomen Christina Sahlberg, där han delar med sig av hundratals spartips, stora som små. Vi ringde upp Günther, som bor med sin familj i en villa i Sollentuna, för att pumpa honom på tips om hur man kan bo billigare i hus.

Günther Mårders 5 bästa spartips för villaägare

1. Se över energieffektiviteten. Sök i första hand gratis hjälp av energirådgivaren i din kommun, eller så kan du köpa en energideklaration för att få vägledning. En billig åtgärd, som bara kostar några hundralappar, är att täta runt fönster och dörrar. Gå utanför huset en kall dag och känn var det sipprar ut varmluft. Byt ut skadade delar på fasaden och fyll ut hålrum med fogskum. Har man ett hus med självdrag, behöver man dock vara försiktig med att täta för noggrant, för det är viktigt att ha en fungerande ventilation.

2. Sänk inomhustemperaturen. För varje grad du sänker sparar du 5 procent i energiförbrukning. Så att gå från 22 grader till 18 grader gör en enorm skillnad. Det handlar om vilka förväntningar man har och att vänja sig. Behöver du verkligen kunna gå runt i bara t-shirt inomhus? Själv har jag satsat hårt på ylle! Jag har ullunderställ, ulltröja och ulltofflor. Och jag sover dessutom bättre när det är svalt i sovrummet.

günther mårder

Koppla upp värmepumpen!

3. Skaffa timpris på elen. Den senaste tiden har det varit väldigt stora prisskillnader på elen mellan olika dagar och tider på dygnet. Med rörligt elpris och timpris kan du flytta din förbrukning till tidpunkter då priset är som lägst. Själv kör jag värmepumpen för fullt under natten, och eftersom jag har ett vattenburet uppvärmningssystem dröjer sig värmen kvar långt efter att värmepumpen slås av. Många känner inte till att deras värmepumpar kan kopplas upp mot internet och ställas in så att de följer priset på elmarknaden. Ta fram manualen och kika på det! Om det inte går kan du följa priserna på till exempel Svenska Kraftnäts hemsida.

4. Se över bolånet. Har du ett bra erbjudande eller inte? Att jämföra bankernas listpriser är inte intressant, det visar bara de högsta priserna för de som har sämst förutsättningar. Det är snitträntan du ska titta på. Tänk då på att lika många som ligger över det snittet ju ligger under det, och det är ju där du också vill ligga. Prata med dina vänner om de är nöjda med sina räntor och be i så fall få kontakt med deras bankperson. Tänk också på hur du kan bli en mer attraktiv bankkund, se till att alltid betala i tid, och skapa utrymme för mer sparande.

5. Slarva inte med underhållet. Att inte underhålla huset kan kännas som en besparing eftersom du minskar dina utgifter på kort sikt. Men bristfälligt underhåll slår oftast tillbaka som en bumerang men då är ofta kostnaderna väsentligt högre. Ett löpande underhåll gör även att du förlänger livslängden på det mesta. Det gäller såväl själva huset men även alla saker du samlat på dig.

Günthers tips till dig som ska köpa villa:

Välj klokt! Det viktigaste när man ska bli villaägare är att vara omsorgsfull i valet av hus. Man ska inte stirra sig blind på att huset är attraktivt prissatt, utan ta med hela underhållskalkylen från början. Vilken slags uppvärmning har huset, hur stora är renoveringsbehoven och vilka underhållskostnader finns det? En tegelfasad kräver exempelvis knappt något underhåll medan en träfasad behöver renoveras och målas med jämna mellanrum. Dränering och byte av tak är två andra kostnader som är tråkiga och samtidigt kan bli mycket stora.

günther mårder

Fler smarta tips från Günther Mårder hittar du i boken Spara pengar (Polaris fakta, 2023).

Läs också: Tänk elsmart – och spara tusenlappar! och Spara energi – 8 lite större åtgärder


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar